Naslovna Društvo Doktor Miodrag Lazić izgubio bitku sa virusom

Doktor Miodrag Lazić izgubio bitku sa virusom

0
dr Miodrag Lazić
dr Miodrag Lazić foto: UKC

Poznati srpski hirurg, koji je spasio nebrojano mnogo života tokom ratnih devedesetih godina Miodrag Lazić (55) preminuo je od korona virusa u niškom Kliničkom centru.
Lekari te zdravstvene ustanove proteklih dana su se borili za život svog kolege, ali nisu uspeli da ga spasu.

Kolege i prijatelji doktor Laze, kako su ga svi zvali, opraštaju se od njega porukama na društvenim mrežama, a jedan od njegovih najbližih saradnika, hirurg Bojan Jovanović napisao je na svojoj fejsbuk stranici „da je otišao najbolji medju njima“.

„Veliki čovek za života, od danas legenda o kojoj će generacije pripovedati. Najbolji srpski sin, čovek koji je zadužio ovu zemlju i pokolenja.  Počivaj u miru dragi prijatelju. Žal je prevelika“, naveo je Jovanović.

Doktor Lazić je rodjen u Zemunu 1955. godine, a specijalizaciju iz hirurgije završio je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, u svojoj tridesetoj godini i postao jedan od najmladjih hirurga u našoj zemlji.

Nakon godinu dana radi u Vojnoj bolnici u Nišu, prešao je na Hiruršku kliniku Kliničkog centra gde je proveo čitav svoj radni vek.

Kada je započeo rat na prostoru bivše Jugoslavije proveo je kao hirurg dobrovoljac četiri godine u ratom zahvaćenoj Republici Srpskoj i tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini.  Jedan je od osnivača ratne bolnice „Žica“ u Blažuju kod Sarajeva, takoreći na samoj liniji fronta.
Ostao je tamo punih 40 meseci, kao jedini hirurg na području tadašnjeg srpskog Sarajeva. Tu je obavio više od 3.500 operacija pod punom anestezijom. Ovo je područje napustio tek u februaru 1996. godine, nakon potpisivanja Dejtonskog mira.

Napisao je „Dnevnik ratnog hirurga“ potresno je svedočanstvo o ratu i dramatičnom spasavanju ljudskih života.
Mesto i datum sahrane doktora Lazića za sada nisu poznati.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde