Naslovna Društvo Dodelom nagrada i združenim nastupom horova svečano završene Horske svečanosti

Dodelom nagrada i združenim nastupom horova svečano završene Horske svečanosti

0
Horske svečanosti foto Radule PerišićNKC
Horske svečanosti foto: Radule PerišićNKC

Posle četiri dana svečano su zatvorene 29. Internacionalne horske svečanosti „Blistavi glasovi“ na sceni Letnje pozornice u Tvrđavi. Od četvrtka do nedelje u Nišu se čula pesma više od 800 horskih pevača iz Srbije i mnogo zemalja iz inostranstva Slovačke, Moldavije, Grčke, Slovenije, Bugarske, Severne Makedonije, Crne Gore, Hrvatske. Završne večeri, podeljeno je i 13 nagrada i pet povelja.

Na Letnjoj pozornici tokom festivala nastupilo je 17 horova, što revijalno, što takmičarski, i ukupno oko 1.000 učesnika. Publici su se takođe predstavili i muzičari i solisti Fakulteta umetnosti u Nišu, Niškog simfonijskog orkestra i niške Muzičke škole.

Na svečanom zatvaranju priređen je nastup združenih horova na Letnjoj pozornici, a uručene su i nagrade najuspešnijim horovima. Horovi iz Moldavije i Slovenije dobitnici su nagrade za najbolje izveden program u celini, a hor iz Moldavije osvojio je čak šest nagrada.

„Grad Niš je još jednom apsolutno dokazao da je izuzetan domaćin kada su veliki kulturni događaji u pitanju. Zahvaljujemo se svim ljudima koji su učestvovali u organizaciji ovako velikog projekta, a pogotovo našim dragim vodičima horova, koji su se trudili da se horovi osećaju kao kod kuće i koji su pokazali izuzetnu posvećenost svih dana trajanja festivala. Niš može da bude ponosan na tradiciju svojih festivala, a ta tradicija je samo dokaz da je naš grad veliki kulturni centar Evrope“, navode iz Niškog kulturnog centra.

Vokalni ansambl Jonskog Univerziteta sa Krfa i Vokalni ansambl „Brevis“ iz Osijeka, proglašeni su za najbolje izvođenje dela inspirisanog srpskom i svetskom folklornom tradicijom.

„Nagradu „Darinka Matić – Marović“ za najbolje izvođenje savremene muzike za hor dobili su Omladinski hor „Cantemus“ iz Moldavije, dok je nagrada za najbolje izvođenje kompozicije Stevana Stojanovića Mokranjca pripala Horu mladih „Radojica Milosavljević Ica“ Muzičke škole iz Niša i Negotinskom pevačkom društvu iz Srbije“, kažu iz NKC-a.

Internacionalne horske svečanosti prvi put su održane 1966. godine. Manifestacija traje četiri dana i održava se svake druge godine u mesecu julu. Pravo učestvovanja imaju amaterski horski ansambli, koji svoju specifičnost određuju već time da su sastavljeni od izrazitih zaljubljenika u horsku muziku. Celokupni spisak ovogodišnjih dobitnika možete videti na zvaničnom sajtu NKC-a.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde