Naslovna Ekonomija Đedović Handanović: Nišlije će imati pouzdanije grejanje i čistiji vazduh

Đedović Handanović: Nišlije će imati pouzdanije grejanje i čistiji vazduh

0
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović sa svojim saradnicima obišla je „Gradsku toplanu“ u Nišu, gde se trenutno radi rekonstrukcija sistema daljinskog grejanja.

Gradska toplana Niš je jedna od najvećih toplana u Srbiji koja zagreva 30.000 domaćinstava i jedina je toplana u našoj zemlji koja je bila učesnik svih faza programa rehabilitacije sistema daljinskog grejanja, koju Ministarstvo sprovodi sa Nemačkom razvojnom bankom.

U toku je rehabilitacija kotlarnice „Krivi vir” i 6,6 km toplovodne mreže u Gradskoj toplani Niš. Do početka naredne grejne sezone Nišlije će imati pouzdanije grejanje i čistiji vazduh jer će se rehabilitacijom značajno smanjiti emisija štetnih gasova iz ove toplane, poručila je ministarka Đedović Handanović.

Ministarka Đedović i Predrag Milačić,foto:GP018
Niška toplana je efikasna u smislu gasa. Međutim, mi želimo da idemo korak dalje, a to je da prelazimo na obnovljive izvore energije. Da se oslanjamo na lokalne izvore energije. Pre svega na reku Nišavu koja ima ogroman energetski potencijal. U tom smislu je u planu uvođenje toplotnih pumpi, da kotlarnice sa gas pređu na toplotnu pumpu, da koriste lokalne resurse i prirodni. U tu svrhu da budemo još energetski efikasniji“, rekla je ministarka rudarstva i energetike.

Računajući i buduća ulaganja u nišku toplanu, biće uloženo ukupno 13 miliona evra, od čega 4,2 miliona u radove koji su u toku.

Ministarka Đedović i Predrag Milačić,foto:GP018

Ona je pohvalila Nišlije što aktivno učestvuju u pozivima da energetski saniraju svoje kuće i najavila novi projekat, za koji će izdvojiti 50 miliona dinara za subvencije.

Inače, računajući današnje posete ministarke Đedović i ministra Vesića, preko deset ministara u Vladi Srbije je u protekle dve nedelje posetilo Niš.

Predrag Milačić,foto:GP018

„Projekat rekonstrukcije glavne toplane „Krivi Vir“ ima nekoliko komponenti. Jedna je od njih je zamena dimnjaka na kotlarnici K1 i K2. zbog toga što su stari i dotrajali. Pored toga imamo i ekonomsku meru ugradnju neutralizatora u sva tri dimnjaka. Očekuje se povećanje energetske efikasnosti dva do četiri posto. Ekološka mera je ugradnja gorionika sa nižim emisijama azotovih oksida, koji su glavni polutanti u sagorevanju prirodnog gasa“, poručio je v. d. direktora JKP „Gradska toplana“ Predrag Milačić.

Toplana,foto:GP018

On je dodao da se preko 96 posto energije proizvodi na gas, dok ostatak iz mazuta, lakog lož ulja i električne energije.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde