Naslovna Društvo Direktor Infektivne klinike: Morbile nismo imali, a veliki kašalj sporadično

Direktor Infektivne klinike: Morbile nismo imali, a veliki kašalj sporadično

0
foto: redakcija GP 018

Direktor Infektivne klinike u Nišu prof. dr Miodrag Vrbić, izjavio je da su pregledima u njihovoj ambulanti ustanovljeni slučajevi pertusisa, odnosno velikog kašlja, dok slučajeva morbila, tj. malih boginja, nije bilo.

Dr Vrbić navodi da stanja pacijenata sa ovim bolestima nisu zahtevala hospitalizaciju, dok su na lečenju u klinici uglavnom starije osobe sa septičnim stanjima, kao i bolesnici sa meningitisom i encefalitisom.

Miodrag Vrbić foto: GP018

„Morbile nismo imalo do sada, pertusis smo imali, ali sporadično, tek nekoliko slučaja. Ali povećan je broj virusnih infekcija, pre svega gornjih respiratornih puteva“, naveo je direktor Klinike za infektologiju i dodao ja još uvek ima slučajeva kovida, ali mnogo manje nego što su očekivali.

„Kovida je malo, imamo posebnu kovid ambulantu. Najčešće ovih dana nemamo preglede. Na klinici trenutno imamo jednog bolesnika samo sa kovidom. Očekivali smo da ćemo zahlađenjem imati veći broj obolelih, ali nemamo zahlađenje, valjda nas je to spasilo.“

Inače, Infektivnu kliniku očekuje nova faza renoviranja, tačnije proširenje intenzivne nege. Dr Vrbić je takođe naveo da njegovoj Klinici neretko zafale aparati za pritisak, pulsni oksimetri i toplomeri, tako da građani dobre volje mogu da nazovu Kliniku i raspitaju se šta mogu da doniraju ukoliko je potrebno.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde