Naslovna BEZBEDNOST PRE SVEGA - MEROŠINA 2023 Deca u saobraćaju: Školarci iz Merošine pokazuju zavidno znanje saobraćajnih pravila

Deca u saobraćaju: Školarci iz Merošine pokazuju zavidno znanje saobraćajnih pravila

0
Pažljivko, animacija
Zbog svojih psihofizičkih karakteristika (mali rast, zavisnost od drugih i sl.) deca spadaju u jedne od najranjivijih učesnika u saobraćaju. Saobraćajne nezgode su jedan od najčešćih uzroka povređivanja i umiranja u dečijem uzrastu. U našoj zemlji deca najčešće stradaju kao putnici u vozilu, zatim kao pešaci i biciklisti.

Deca zbog svojih specifičnih razvojnih karakteristika spadaju u rizičnu grupu od povreda u saobraćaju. Mala deca i deca predškolskog uzrasta teško određuju smer kretanja vozila i ne mogu da prate brze promene toka saobraćaja. Deca nemaju dovoljno iskustva ni znanja o bezbednom učestvovanju u saobraćaju, a na njihovo kretanje često utiče emocionalno stanje i impulsivnost.

Za decu pešake i bicikliste posebno je značajno da na vreme adekvatno usvoje pravila bezbednog ponašanja u saobraćaju, dok je kod dece putnika u vozilu podjednako važno i bezbedno ponašanje i razvijena svest o značaju bezbednog ponašanja u saobraćaju kod njihovih roditelja.

Pazljivkova smotra, foto:GP018

Edukaciju, kao najvažniji vid prevencije stradanja dece u saobraćaju, Opština Merošina sprovodi kroz svoj Savet za bezbednost saobraćaja i Agencije za bezbednost saobraćaja. Oni zajedno već nekoliko godina organizuju „Pažljivkovu smotru“, gde mališani kroz igru i takmičenje uče kako da budu oprezniji u saobraćaju.

Kroz „Pažljivkovu smotru“ edukujemo mlade u saobraćaju. To je i takmičenje i edukacija. Za učenike prvog razreda će 11. oktobra  da se održi i predstava „Pažljivko“ i sprovodi je Agencija za bezbednost saobraćaja“, naveo je Marko Marković, sekretar Skupštine Opštine Merošina i dodao da su u okviru „Pažljivkove smotre“ deci podeljeni reflektivni prsluci, kao i brošure i bojanke, koje imaju i edukativni karakter.

Marković je mišljenja da će izgradnja prve deonice „Auto-puta mira“od Niša do Merdara dodatno rasteretiti saobraćaj u ovoj opštini, što će doprineti većoj bezbednosti dece u saobraćaju.

Deonica Niš-Merošina, foto:GP018

On je naveo i da su nedavno postavljeni ležeći policajci u zonama svih osmogodišnjih škola na teritoriji Opštine Merošina, kao i u nekim četvorogodišnjim, gde je to bilo potrebe.

Učenicima prvog i drugog razreda OŠ „Jastrebački partizani“ iz Merošine početak ove godine je ulepšan poklonima u vidu promo materijala „Pažljivkova pravila u saobraćaju“. Predškolci su dobili bojanke „Pažljivko“, prvaci knjigu o pravilima ponašanja u saobraćaju, a drugi razred promotivni materijal.

Predsednik Opštine Merošina Saša Jovanović je prilikom uručenja novogodišnjih poklona poručio da je „Pažljivkova smotra“ nešto što par godina unazad animira decu iz opštine Merošina.
Saša Jovanović, foto:gp018

Svake godine je velika zainteresovanost za „Pažljivkovu smotru“, a cilj je i te kako postignut, dodao je on. To pokazuju i rezultati na takmičenjima. Naime, učesnici iz Merošine su osvojili prvo i treće mesto na regionalnom takmičenju u bezbednosti u saobraćaju organizovanom prošle godine.

Pazljivkova smotra, foto:GP018

Pored toga što edukacioni projekti podstiču decu da unaprede svoje saobraćajno vaspitanje, istovremeno se podstiču i roditelje da posvete više vremena sa decom na temu kako biti bezbedan u saobraćaju.

*Ovaj tekst nastao je kao deo projekta „Bezbednost pre svega„, koji sufinansira opština Merošina u okviru Konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa u 2023. godini“

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde