Naslovna BEZBEDNOST PRE SVEGA - MEROŠINA 2023 Deca kroz animirane sadržaje i igre najbolje uče o pravilima ponašanja u...

Deca kroz animirane sadržaje i igre najbolje uče o pravilima ponašanja u saobraćaju

0
Pažljivko, foto:Agencija za bezbednost u saobraćajz
Deca su najranjiviji učesnici u saobraćaju, a saobraćajne nezgode spadaju u pet najčešćih uzročnika smrti dece svetu. Biti bezbedan u saobraćaju mnogo je više od sticanja znanja i snalaženja u raznim situacijama, to je pre svega želja za promenom stavova i ponašanja svih učesnika u saobraćaju, a posebno kada su u pitanju deca.

Podaci o stradanju dece u Republici Srbiji davali su jasnu sliku nedovoljne brige o najranjivijim članovima našeg društva, ali i nepostojanja svesti u javnosti o tome koliko je veliki ovaj problem. Zato je jedan od osnovnih zadataka Agencije za bezbednost saobraćaja od samog početka bio da se osmisli koncept koji će istovremeno pokrenuti javnost i institucije, ali i dati okvire za rad sa decom u oblasti bezbednog ponašanja u saobraćaju“, navode iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Pažljivko, foto:Agencija za bezbednost u saobraćajz

Agencija za bezbednost saobraćaja ima za cilj da kroz takmičarsko-edukativni projekat „Pažljivkova smotra“ predupredi svaku povredu u saobraćaju kada su deca u pitanju. „Pažljivkova smotra” je organizovana u 71 lokalnoj samoupravi, gde se kroz interaktivni sadržaj i igru uči o bezbednom ponašanju u saobraćaju.

Savet za bezbednost saobraćaja na putevima Opštine Merošina redovno organizuje „Pažljivkovu smotru“ u svojoj opštini. Da ovakav tip edukacije najmlađih daje rezultate pokazuju i đaci iz merošinske škole „Jastrebački partizani“, koji su prošle godine pokazali izuzetno znanje i osvojili prvo i treće mesto na regionalnom takmičenju u bezbednosti u saobraćaju.

Agencija za bezbednost saobraćaj je pokrenula i igru za mobilne telefone, putem koje najmađi mogu uz pomoć Pažljivka da uče o pravilima ponašanja u saobraćaju.

Igrica pažljivko, foto:Agencija za bezbednoat u saobraćaju

Učenje putem animiranih i muzičkih sadržaja deci pružaju vizuelni i auditivni alat koji im pomaže da bolje razumeju važne aspekte sigurnosti u saobraćaju na način koji je zanimljiv i lako pamtljiv.

Takvi filmovi koriste jasne i jednostavne scenarije kako bi prikazali situacije sa kojima se deca mogu susresti na ulici. Na primer, prikazuju se pravilni načini prelaska ulice, nošenje sigurnosnih pojaseva u vozilima, korišćenje bicikla na bezbedan način uz zaštitnu opremu.

Osim toga, edukativni animirani filmovi koriste animacije i likove koji su simpatični i privlačni deci. Ovo pomaže u održavanju pažnje dece tokom projekcija i čini učenje zabavnim iskustvom. Deca će se lakše identifikovati sa junacima i lakše će usvojiti poruke o bezbednosti koje se prenose.

Dodatno, edukativni animirani filmovi mogu imati interaktivnu komponentu. Na primer, nakon gledanja filma, deca mogu diskutovati o situacijama koje su videla i deliti svoje razmišljanje o tome kako bi trebalo da se ponašaju u tim situacijama. Ovo podstiče razmišljanje i aktivnu participaciju dece u učenju o bezbednosti u saobraćaju.

Crtani Lola i Mila, foto:Agencija za bezbednost u saobracaju
Zbog ovih efekata je i Agencija za bezbednost saobraćaja putem crtanog filma „Lola i Mila“ realizovala epizodu namenjenu bezbednom ponašanju dece u saobraćaju.

Može se zaključiti da filmovi o bezbednosti u saobraćaju pružaju efikasan alat za učenje dece o važnim aspektima sigurnosti na putu. Kombinacija jasnih scenarija, privlačnih likova i interaktivnih elemenata čini ove filmove moćnim resursom za vrtiće i škole, koje žele da doprinesu obrazovanju dece o sigurnom ponašanju u saobraćaju.

Agencija za bezbednost saobraćaja je pokrenula inicijativu da nijedno dete ne strada više u saobraćajnim nesrećama. Da bi se postigao takav cilj, iz ABS-a poručuju da je neophodno da se uključe sve intitucije, ali i svaki pojedinac, od roditelja, preko učitelja i edukatora, do svih učesnika u saobraćaju.

*Ovaj tekst nastao je kao deo prpoekta „Bezbednost pre svega“ koji sufinansira opština Merošina kroz projekat sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa u 2023. godini.“

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde