Naslovna Društvo Danas na redu test iz matematike za maturante. U Nišu za 2642...

Danas na redu test iz matematike za maturante. U Nišu za 2642 osmaka ima 3030 slobodnih mesta u srednjim školama

0
Polaganje male mature
Polaganje male mature foto: GP018

Nakon uspešnog polaganja ispita iz maternjeg jezika u utorak, danas su mali maturanti širom Srbije suočeni sa zadacima iz matematike kao drugim delom završnog ispita. Juče je 99,64% učenika, odnosno 64.439 od ukupno 64.674 prijavljenih, uspešno završilo ispit iz srpskog jezika, prema saopštenju Ministarstva prosvete. Prvi dan ispita protekao je bez ikakvih incidenata ili povratnih informacija koje bi ukazivale na odstupanja od procedura.

U teritorijalnoj jedinici Školske uprave Niš, osnovnu školu završava 4844 učenika, a dostupno je 5294 mesta za upis u srednje škole. U samom gradu Nišu, 2642 osmaka je završilo osnovno obrazovanje, dok je u srednjim školama slobodno 3030 mesta.

Test iz matematike, kao i prethodna dva dela ispita, počinje u 9 sati i traje do 11 sati u svim školama širom Srbije. Učenici su obavezni da se pojave u školi najkasnije sat vremena pre početka ispita, sa svim potrebnim priborom, uključujući hemijsku olovku plave boje, grafitnu olovku, gumicu, lenjir, trougao i šestar.

Zabranjeni mobilni telefoni i pametni satovi Ministarstvo prosvete podseća da je tokom trajanja ispita strogo zabranjeno korišćenje mobilnih telefona, pametnih satova, kalkulatora, beležaka, papira i drugih materijala koji nisu deo propisanog pribora za ispit.

Svaki test donosi maksimalno 20 poena, a konačni rezultati za upis u srednje škole izračunavaju se množenjem broja osvojenih bodova iz maternjeg jezika i matematike sa koeficijentom 0,7, dok se bodovi sa kombinovanog testa množe sa 0,6.

Roditelji će preliminarne rezultate moći da pogledaju na portalu Moja srednja škola i u školama u subotu, 22. juna, te će imati pravo da podnesu prigovor istog dana.

Nakon završetka testova, lista opredeljenja za upis u srednju školu biće dostupna za podnošenje putem portala Moja srednja škola i neposredno u školama 26. i 27. juna, dok će konačna lista opredeljenja biti objavljena 29. juna.

Elektronski upis u srednje škole putem portala Moja srednja škola biće moguć od 2. do 6. jula, čime će se olakšati proces upisa i pružiti transparentnost u izboru školskog puta za sve učenike.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde