Naslovna Niš Budžet Niša povećan za 2,5 milijarde. Opozicija kaže da je predizborni i...

Budžet Niša povećan za 2,5 milijarde. Opozicija kaže da je predizborni i uvećan zbog inflacije

0
Budžet Niša povećan za 2,5 milijarde
Budžet Niša povećan za 2,5 milijarde foto: GP018

Prvim rebalansom u ovoj godini tekući budžet je veći za oko dve i po milijarde. Gradska vlast ocenjuje da će većim prihodima u prva četiri meseca u odnosu na isti period od prošle godine to povećanje biti realno. S druge strane, opozicija navodi da je budžet prilagođen izborima, tj. povećana su socijalna davanja kako bi se osigurali glasovi.

Tekući budžet od oko 16,4 milijarde je uvećan za oko 2,5 milijarde, tako da budžet za tekuću godinu iznosi nešto više od 18,9 milijardi dinara.

Nina Ilić
Nina Ilić foto: GP018

„Zajedno sa svim direktnim i indirektnim korisnima, koji se finansiraju iz pozicija iz ovog budžeta i koji su iskazali svoje veće potrebe, Uprava za finansije je procenila da je uvećanje moguće, na osnovu evidentnog rasta prihoda u ovoj godini. U odnosu na prethodnu godinu prihodovali smo oko 850 miliona više nego u istom periodu prošle godine“, pojasnila je Nina Ilić, načelnica Uprave za finansije.

Ona ističe da su prihodi uglavnom od poreza na imovinu i zarade, a očekuje da će budžet biti povećan i zahvaljujući prodaji gradskih zemljišta, za koja već postoje zainteresovani.

Dragana Sotirovski
Dragana Sotirovski foto: GP018

„U ovom trenutku imamo za 850 miliona više para u ova prva četiri meseca, nego prošle godine. Imamo i jasan i opravdan razlog zašto uvećavamo budžet. Ako pomnožite tih 850 miliona do kraja godine, uvećanja će biti“, poručuje gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Predsednik Skupštine doc dr. Boban Džunić je govorio za šta će predviđeni novac biti opredeljen.

doc dr. Boban Džunić
doc dr. Boban Džunić foto: GP018

„Najveće uvećanje je kod Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj za realizaciju programa izgradnje prema programu Direkcije za izgradnju grada, kao upravljača javnih puteva. Zatim za međublokovski prostor, izgradnju saobraćajnica, izgradnju pristupnih rampi i ploča na trotoarima, javno osvetljenje, pošumljavanje, realizaciju programa za stambene zajednice, odnosno sanaciju fasada i krovova stambenih zgrada“, rekao je Džunić.

Dragoslav Ćirković iz koalicije „Niš, moj grad“ navodi da povećanja prihoda nema, već da se radi o inflaciji. On je istakao da je ovo deo predizborne kampanje SNS-a.

Dragoslav Ćirković
Dragoslav Ćirković foto: GP018

„Ovo je predizborni budžet kad pokušavaju da se povećaju one pozicije pod plaštom izgradnje grada, povećavaju one pozicije koje će podstaći biračko telo da glasa za vladajuću stranku. Tu su prisutna socijalna davanja i buđenje lažnih obećanja o povećanju broja zaposlenosti“, saglasan je Branislav Jovanović, sa svojim koalicionim kolegom.

Oni su takođe istakli da je sramota za grad što izdvaja čak 60 miliona za ujede pasa, što govori da vlast ne ume da napravi azil. Takođe, povećana je i stavka za sudske presude i iznosi 600 miliona dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde