Naslovna Društvo Borci prekinuli štrajk glađu

Borci prekinuli štrajk glađu

0

Predstavnici nekoliko udruženja boraca iz sukoba tokom devedesetih prekinuli su višednevni štrajk glađu, nakon sastanka sa ministrom za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandrom Vulinom. On im je rekao da će Zakon o pravima boraca, ratnih i mirnodopskih invalida i porodica palih boraca biti usvojen do kraja godine, kao i da će svi oni dobiti socijalno osiguranje.

Novi zakon konačno će rešiti višegodišnje probleme boraca. Među njima su i oni koji se odnose na obavezno zdravstveno osiguranje.

Godine 2008. 10.000 boraca iz 7 opština od države je dobilo po 3.000 evra na ime ratnih vojnih dnevnica. Isplatu iste naknade dugi niz godina traži i preostalih 120.000 ratnih veterana. O toj temi razgovaraće se u radnim grupama koje će biti formirane.

Inače, na sastanku Saveza Udruženja boraca rata Republike Srbije održanom u Nišu, ratni veterani kritikovali su, kako navode, samovoljni štrajk glađu pojedinih boraca iz Valjeva, koji je organizovan mimo Statuta i bez odluke izvršnih organa saveza. A jedan od štrajkača zakucao je sebi ekser u šaku, kako bi skrenuo pažnju Države na boračke zahteve.

I dok čekaju donošenje Zakona o boračko-invalidskoj zaštiti, u SUBNOR-u kažu da će se krajem ove sedmice, na vanrednoj sednici, Skupština Udruženja baviti i pitanjem discipline članova koji su samovoljno i, po njihovom mišljenju, bez razloga štrajkovali, jer su borački zahtevi, već bili uvršteni u Nacrt novog zakona, zbog čega im je i Vulin ranije poručio da kucaju na otvorena vrata.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde