Naslovna Aleksinac Borbu sa koronom mladi lekar uporedio sa borbom dobra i zla u...

Borbu sa koronom mladi lekar uporedio sa borbom dobra i zla u kojoj su lekari pobedili

0
Mladen Stojanović

Anesteziolog Mladen Stojanović je iz Aleksinca stigao u niški Klinicki centar 9. aprila kako bi pomogao svojim kolegama u borbi protiv korona virusa koji je svakog dana otimao po neki život.

Znao je da je u prvim borbenim redovima u rat protiv COVID-a 19 teško, ali je želeo da pomogne i kolegama i pacijentima. Ono što je video ovaj lekar je pretvorio u crtež koji na simboličan način predstavlja borbu dobra i zla.

Prikazao je iscrpljene pacijente koji se nalaze na tankoj ivici između života i smrti, a za njega se bore anđeli i paklene sile.

Stojanović kaže da je poziv da dođe u Niš.

“Tek dve godine radim u Opštoj bolnici u Aleksincu, iskustva sa ovakvom situacijom nisam imao nikakvog. U Niš je najpre otišao naš načelnik Dragan Branković, a zatim je i meni stigao poziv direktora Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Radmila Jankovića da pojačam njihove redove. Ono što sam tamo video, zaista je bilo strašno.Gledao sam izmučene ljude, kako se bore za život, bilo je dosta mladih. Sve sam to veoma emotivno doživeo i tako je nastao moj crtež”, kaze  Stojanović.

Za svoj hobi, crtanje, kaže da potiče iz detinjstva. Kao dečak je voleo da crta stripove. Nije ni slutio da će jednog dana svoje emocije sa radnog mesta u jednoj od najtežih situacija za njegovu zemlju pretočiti u crtež.

“Nakon što bih došao s posla, izolovan od porodice , trebao mi je nekakav ventil, i tako je nastao taj crtež. Prikazao sam kako se svakog dana otimamo za svakog pacijenta, u većini slučajeva smo mi pobeđivali u toj borbi, ali smo bili i poraženi. Osećali smo to kao profesionalnu, ali i ličnu borbu sa tom silom koja je vukla pacijente na tu mračnu stranu, suprotstavljali joj se nadljudskim snagama i svakim danom, sve češće bili pobednici”, kaže Stojanović.

Njegov crtež su prvo videle kolege, a onda se našao i  zvaničnoj Fejsbuk stranici Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju.

“Drago mi je što su moje kolege razumele crtež… Prikaz jeste dramatičan ali ilustruje snagu koju smo pokazali da bi se izborili sa ovim zlom “, kazao je Stojanović i dodaje da će se, s’ obzirom na jenjavanje epidemije, nadalje baviti vedrijim temama.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde