Naslovna Društvo Borba protiv nasilja, briga za stare i osoba sa smetnjama u razvoju

Borba protiv nasilja, briga za stare i osoba sa smetnjama u razvoju

0

Najvažniji cilj Centra za socijalni rad  „Sveti Sava“ u Nišu u narednom periodu biće  zaštita dece i mladih, rad sa počiniocima nasilja u partnerskim odnosima, pružanje usluga i neodložnih intervencija, vršnjačko nasilje i briga o starima, rečeno je, između ostalog, na sednici Gradskog veća koje je usvojilo predloženi plan i program ove ustanove socijalne zaštite.

„Centar će u narednom periodu staviti akcenat na vršnjačko nasilje kako bi se ono smanjilo i da se sa radi sa počiniocima nasilja kako ne bi bilo recidiva i, ukoliko delimično uspeju u tome zahvaljujući radu, građani što manje zadrže u sitemu socijalne zaštite“, istakla je Mirjana Popović, sekretar Sekretarijata za dečiju i primarnu zdravstvenu zaštitu, a sve u znaku poboljšanje kvaliteta usluga korisnika i razvoj usluga socijalne zašteti u lokalnoj zajednici jedan je od osnovnih ciljeva  Centra za socijalni rad „Sveti Sava“ u Nišu.

Osnovni cilj Centra „Mara“ u narednom periodu biće unapređenje kvaliteta života dece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju, osoba sa autističnim spektrom i njihovih porodica kao i senzibilisanje lokalne zajednice za razumevanje i prihvatanje ovih osoba i stvaranja jednakih šansi za sve. 

Mirjana Popović foto:Gp018

„Centar će u toku 2020.godine raditi sa korisnicima svakog radnog dana, planira se i uvođenje usluge „predah smeštaj“, a ova usluga počeće da se realizuje ove godine u novom objektu koji je namenski izgrađen i fizički povezan sa obketom gde se pružaju usluge dnevnog boravka. Osoblje Centra je u međuvremenu prošlo obuku sa proverom znanja po akreditovanom programu pokretanja usluge za decu sa smetnjama u razvoju i njihove porodice“, dodala je Popović.

Ova usluga će omogućiti povremeni i kratkoročni smeštaj najviše 10 korisnika Centra Mara u vremenu od najduže 45 dana u toku cele godine. Smeštaj najduže može da traje 20 dana u kontinuitetu.

Usvojen je i program rada ustanovi „Sigurna kuća“, a ono na šta će ova ustanova najviše obratiti pažnju su grupne radionice sa korisnicima čiji je osnovni cilj jačanje njihovog samopoštovanja i samopouzdanja. Radionice su edukativne, kreativne i motivacione. 

„Obzirom na to da su sa ženama žrtvama nasilja u Sigurnoj kući smeštena i njihova deca koja su direktno ili indirektno bila izložena nasilju, neophodno je posebnu pažnju posveti radu sa njima. Jedan od ciljeva Sigurne kuće je i ekonomsko osamostaljivnje žrtava nasilja jer je praksa pokazala da je većina žena koja se našla u ovoj ustanovi bila ekonomski zavisna od nasilnika, ustanova će uložiti sve napore kao bi omogućila korisnicama dodatno profesionalno osposobljavanje i dokvalifikaciju“, dodala je Mirjana Popović. 

U 2020.godini planirano je apliciranje sa projektom izgradnje letnjikovca za potrebe korisnica kao i novog dečijeg mobilijara sa podlogom od tartana. U planu je samostalno ili partnersko učešće na konkursima koji se teču prevencije nasilja sa posebnim akcentom na rurano područje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde