Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika iz Niša proslavlja veliki uspeh na nedavno završenom Međunarodnom kulinarskom festivalu „Biser mora“, gde su njihovi članovi osvojili ukupno 13 medalja.
Ovaj impresivan rezultat obuhvata sedam zlatnih, dve srebrne i četiri bronzane medalje, koje su donele proizvodi u različitim kategorijama. Niš je bio ponosno predstavljen od strane petoro takmičara na ovom festivalu koji je okupio učesnike iz čak 27 zemalja.
Ančica Dimitrijević, predsednica udruženja, istakla je značaj ovog uspeha za nišku ugostiteljsku struku.
„Irena Antić osvojila je zlatnu medalju za rad u marcipanu, bronzanu medalju za pripremanje deserta u boksu, kao i srebrnu medalju za vegansku kuhinju“, rekla je Dimitrijević.
Dodaje da je Danijela Veljković doprinela osvajanju medalja u kategoriji artistika, sa dve zlatne, jednom bronzanom za rad u marcipanu, dok je srebrna medalja za pripremu ribe. Aleksi Jeremić je dobio bronzanu medalju za pripremu piletine, dok je za ribu osvojio srebrnu medalju.
Jovan Pejković je pokupio zlato u kategorijama svečanih torti i radu u marcipanu. Mihajlo Stojanović je zaslužio zlatnu medalju za pripremu piletine i bronzanu za ribu.
Dimitrijević je naglasila da su radovi ovih talentovanih kulinara privukli veliku pažnju na festivalu, ističući značaj predstavljanja niške kulinarske tradicije na međunarodnom nivou.
„Radovi „Orlovo gnezdo“, „Faberžeovo jaje“, „Nakit“, „Šumska idila“, privukli su najviše pažnje“, kazala je Dimitrijević.
Međunarodni kulinarski festival „Biser mora“, koji organizuje Kuvarska asocijacija ŠKMER, pruža priliku profesionalnim kuharima, kao i amaterskim entuzijastima, da pokažu svoje veštine i da razmene iskustva.
Ovogodišnji festival na ostrvu Brač bio je prilika da se niški specijaliteti predstave svetu, a miris niškog roštilja razneo se ostrvom, ostavljajući nezaboravan utisak na sve posetioce.