Naslovna Društvo Država vojnim penzionerima duguje skoro 165 miliona evra

Država vojnim penzionerima duguje skoro 165 miliona evra

0

Ni nakon poslednjeg sastanka održanog u Ministarstvu za socijalnu politiku nije doneta konačna odluka oko isplate duga vojnim penzionerima, koji se gomila od 2008. godine. Ustavni i Vrhovni kasacioni sud su potvrdili da je država dužna da vanredno uskladi vojne penzije, a iz niškog Osnovnog suda pozivaju vojne penzionere koji su tužili državu da podnesu zaheteve za nastavak parničnih predmeta.

Više od 40 hiljada vojnih penzionera skoro devet godina čeka na isplatu razlika u povećanju penzija koje su počele da se primenjuju u trenutku kada su iz nadležnosti Ministarstva odbrane prešli, poput drugih penzionera, pod ingerenciju Ministarstva rada. Civilni penzioneri, njih oko million i 300 hiljada još je 2008. dobilo za 11% veće penzije, po nalogu tadašnjeg ministra rada, dok su za tu povišicu vojni penzioneri ostali uskraćeni.Ustavni sud je potvrdio da je država dužna da isplati pomenutu razliku vojnim penzionerima. Sada je došao red na niže instance.

Povodom ovog višegodišnjeg problema su se krajem prošle sedmice predstavnici vojnih penzionera sastali sa nadležnima u Ministarstvu rada i socijalne politike, Ministarstvu pravde, Penzijsko-invalidskog fonda dok su predstavnici Ministarstva finansija izostali. Po trenutnom obračunu, od 2008. do danas država vojnim penzionerima duguje skoro 165 miliona evra. Što se duže bude čekalo na isplatu, to će i ova brojka rasti.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde