Naslovna Društvo Na izvoru reke Nišave

Na izvoru reke Nišave

0

Planinarsko društvo „Preslap“ uspešno je izvelo dvodnevnu akciju 1 i 2.oktobra 2022.godine, u Bugarskoj, na Staroj plnaini, čija su dva glavna odredišta bili vrh Kom, visok 2016 metara, i izvor reke Nišave. Učestvovalo je 39-oro planinarki i planinara iz Niša, Smedereva i Knjaževca. Prvog dana akcije, družina je posetila pećinu Magura i tvrđavu Belogadčik.

U nedelju, 2.oktobra, od planinarskog doma Kom (hiža Kom), koji se nalazi iznad gradića Berkovica, družina se uputila ka vrhu Kom. Tačnije, u masivu Koma postoje tri posebna vrha, te je uspon najpre izveden na vrh Srednji Kom (1985 m), potom i na Veliki Kom (2016 m).


Najemotivniji trenutak akcije, naročito za niške planinare, usledio je po silasku sa vrha Veliki Kom. Naime, na platou ispod vrha Srednji Kom, izvire više potoka koji čine izvovišni deo Nišave. Oni se posle par stotina metara spajaju u jedinstveni tok Nišave. Izvor Nišave, ili izvorišni potoci Nišave, nisu previše snažni niti izdašni, ali svejedno, kada se Nišlije nađu na izvoru svoje „Vililnske reke“, niko ne može ostati ravnodušan. Svako je popio po koji gutljaj čiste planinske vode Nišave, i svako je po koju flašicu ove vode doneo u Niš, da bude jedinstven suvenir u kući. Na izvoru reke Nišave istaknuta je i zastava Grada Niša.

Posle izvora Nišave, naši planinari popeli su se i na vrh Mali Kom (1957 metara).Kako izgleda izvor reke Nišave, možemo videti u par fotografija načinjenih u ovom „zlatnom“ i emotivnom jesenjem danu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde