Naslovna Kultura Predstava „Trpele“ 28. i 29. novembra u Narodnom pozorištu

Predstava „Trpele“ 28. i 29. novembra u Narodnom pozorištu

0

Na sceni niškog Narodnog pozorišta, 28. i 29. novembra gostuje predstava Beogradskog dramskog pozorišta “Trpele”. Komad je nastao na osnovu autentičnih ispovesti žena- žrtava nasilja koje su ubile svoje zlostavljače. Prihod od gostovanja sa obe večeri namenjen je Sigurnoj kući u Nišu.

„Na robiji su, a nisu lopovi, ni razbojnici. Nisu ni ubice, a ubile su. Ubile su kada više nisu mogle, ili nisu htele da trpe.Zašto su do tada trpele? Ko je za to kriv?“, ove reči, Bobana Skerlića, reditelja predstave “Trpele”, najbolje opisuju temu kojoj se komad bavi. Sedam glumica i sedam ispovesti žena, od kojih su neke još uvek na izdražavanju višegodišnjih kazni u zatvoru u Požarevcu. Predstava je projekat humanitarne organizacije “Adra” i Beogradskog dramskog pozorišta, a finansijski je podržan od Ambasade Kraljevine Norveške u Srbije.

Statistika je poražavajuća – svaka treća žena u Srbiji je žrtva fizičkog nasilja u porodici, svaka druga trpi psihičko nasilje. Policiji se prijavljuje jedva 17 procenata nasilja u porodici, a u 25 procenata, nasilje se ponavljalo više od 5 puta. U Sigurnoj kući u Nišu, trenutno boravi 8 žena i četvoro dece.
Pre Niša, komad “Trpele” moći će da vidi i publika u Leskovcu. Oba izvođenja u Nišu, i 28. i 29 novembra, počinju u 19 sati i 30 minuta, cena ulaznice je 400 dinara, a prikupljena sredstva sa sva tri izvođenja biće prosleđena niškoj Sigurnoj kući.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde