Naslovna Društvo Sigurnoj kući iz Republike odobren jedan a očekuju se odgovori za još...

Sigurnoj kući iz Republike odobren jedan a očekuju se odgovori za još dva projekta

0

Gradski Portal 018 – 23.06.2019

Zahvaljujući pomoći i podršci Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i potpredsednice Vlade Republike Srbije Zorane Mihajlović Sigurnoj kući u Nišu odobren je još jedan projekat čijom će se realizacijom poboljšati uslovi stanovanja u ovoj ustanovi.

“ Potpisali smo ugovor sa Ministarstvom građevine, saobraćaja i infrastrukture. Reč je o projektu koji je jedna nevladina organizacija iz Niša aplicirala za Sigurnu kuću. S obzirom da je objekat star više od 60 godina neophodno je bilo uraditi novi fasadu. Ovim projektom smo, osim nove fasade, dobili sredstva za unutrašnje krečenje objekta. Zamenićemo i deo stolarije”, kaže Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće u Nišu.”

Vrednost projekta je milion i 50 hijada dinara.

Sonja kaže da je ovaj projekat veoma značajan za Sigurnu kuću u Nišu jer je njihov cilj i rad usmeren na stvaranju što boljih uslova za štićenice Sigurne kuće.

“Ako već moraju da budu u Sigurnoj kući neka uslovi za njihov život bude dostojanstveni”, kaže Šćekić.

Ovo nije prvi projekat odobren za Sigurnu kuću od Ministarstva građevine.

“ Mi smo presrećni što imamo podršku potpredsednice Vlade Zorane Mihajlovi koja je ujedno i predsednica Koordinacionog  tela za rodnu ravnopravnost”, dodala je Sonja Šćekić.

Planirano je da radovi za koje su sredstva dobijena počnu u drugoj polovini avgusta  a do kraja septembra Sigurna kuća će imati novi izgledd i mnogo bolje uslove za život štićenica.

Kako kaže Sonja Šćekić za Sigurnu kuću je aplicirano još sa dva projekta. Jedan, u vrednosti od 500.000 dinara se odnosi na ekonomsko osnaživanje štićenice Sigurne kuće i bio je upućen na adresu Ministarstva rada i socijalne politike. Ukoliko ovaj projekat, za koji je aplicirala Ženska nevladina organizacija ŽIR  u saradnji  sa Nišavskim upravnim okrugom, dobije zeleno svetlo,  pet štićenica Sigurne kuće moći će da završe obuku za krojače i da dobiju mašine za šivenje. Sigurna kuća nastoji da posreduje u pronalaženju posla za žene koje su potražile zaštitu u Sigurnoj kući.

Za treći projekat je aplicirala Sigurna kuća kod Ministarstva pravde za sredstva oportuniteta i, ukoliko ovaj projekat bude odobren urediće se unutrašnjost soba štićenica Sigurne kuće. Obezbedili bi se radni stolovi za decu koja se tu nalaze, ormari, tepisi, zavese.

“Ja se iskreno nadam da će nam i ova dva projekta proći”, dodaje Sonja Šćekić

U ovom trenutku u Sigurnoj kući na smeštaju ima devet štićenica i isto toliko dece.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde