Naslovna Društvo Koncert u čast Šabana Bajramovića

Koncert u čast Šabana Bajramovića

0

 

 

Večeras Festival „Me sem Šaban” u čast Šabana Bajramovića

Na maloj pozornici u Tvrđavi večeras od 20 sati održaće se drugi po redu Festival „Me sem Šaban“. Na dan kada je sa ovog sveta otišao u nezaborav Šaban Bajramović, kralj romske muzike, kako ga nazivaju, Nišlije će se podsetiti na nezaboravna muzička dela ovog Nišlije. Na koncertu će učestvovati  bendovi  „Crne mambe“,  „Apsolutno romantično“ iz Novog Sada i unuk čuvenog Feata Sejdića, Nebojša Sejdić, osvajač 10 zlatnih truba na najvećem saboru trubača u Guči.

Organizator Nebojša Saitović Saita,  na konferenciji za štampu kojom je označio početak festivala kazao je da postoje dva čoveka iz Srbije koji su značili svetu –  Nikola Tesla i Šaban Bajramović.

Koncerte finansiraju sami, kako kaže Saita  i “ Sve je besplatno, bitno je da narod bude tu sa nama. Želimo da se širi ta kultura. Mi smo prošle godine održali festival u amfiteatru gde je Šabanova bista, ali ove godine će to biti na Letnjoj pozornici,gde  ćemo imati bolji kontakt sa publikom“.

On je dodao, da autentičnost koju je Šaban imao predstavlja nešto vanvremensko. Šaban sve više nedostaje ovom gradu, koji je , kako kaže Saita “njegov grad”.

„On je mogao da živi bilo gde u svetu, ali je izabrao Niš i mnogo nedostaje svom gradu”, rekao je Saita koji je dodao da je Šaban Bajramović bio voljen od strane svih, i sve je voleo. “ Ljutio se jedino zbog muzike, u kom pravcu ona ide, ali mi smo tu da sačuvamo lepotu te muzike koju je on negovao“, kazao je Saitović.

Na tribini koja je održana u Niškom kulturnom centru, o liku i delu Šabana Bajramovića govorili su oni koji ga dobro poznaju.. Veliki umetnik, koji je bio ne samo pevač, već i kompozitor, aranžer i tekstopisac, obeležio je nekoliko decenija umetnosti u ovom gradu, rekao je učesnik ovog festivala Nebojša Bogdanović.
“Ja sam imao privilegiju da se decenijama družim sa Šabanom Bajramovićem, ali sam takođe i učestvovao sa njim u nekim njegovim projektima.

Vojislav Spasić, profesor solo pevanja na Fakultetu u Kragujevcu nastupio je sa svojim studentima na tribini koja je održana u Šabanovu čast u Niškom kulturnom centru

„ Šaban je bio neko ko maestralno izvodi muziku, kod njega je sve išlo iz emocije  i iz glasa, a to je upravo karakteristika romske muzike, ta emocija koju ona nosi“, rekao je Spasić.

On je dodao, da muzika ne poznaje, religiju, boju kože i nacionalnost već da nosi neki univerzalni duh koji je Šaban umeo da pokaže svetu.

“ U Nišu ima dosta talentovanih muzičara koji mogu da nastave njegovo nasleđe“, rekao je Spasić.

„Veče organizuje Federacija rosmkih osnovaca, srednjškolaca i studenata i Niški kulturni centar.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde