Naslovna Društvo Sneg nije iznenadio – saobraćaj se odvija usporeno ali nesmetano

Sneg nije iznenadio – saobraćaj se odvija usporeno ali nesmetano

0

Gradski Portal 018 – 16.12.2018  
Novinar – Emilija Ostojić Kaculj

Sneg u Nišu pada već 12 sati i stvoreni su snežni nanosi. Visina snežnog pokrivača je u gradu 15 santimetara, a van grada, u brdskim predelima dostiže visinu i do 25 santimetara.

Prvi sneg  u niškom kraju izmamio je dežurne ekipe JKP  Medijane koji su izašle na teren i čiste sneg u gradu. Trenutno, u jutarnjim satima vozila za čišćenje snega rade  na ulicama prvog i drugog prioriteta. U toku dana počeće se čišćenje snega na ulicama trećeg i četvrtog prioriteta. Putevi prvog i drugog prioriteta su svi bulevari u gradu i sve saobraćajnice koje su veće i važnije kao što je Dušanova ulica i ulice koje su prilazi bulevarima. Paralelno sa njima se u istom trenutku čiste i prilazi gradu. Ulice trećeg i četvrtog prioriteta su sve manje ulice koje postoje u gradu i prilazi zgradama. Ove ulice se rade u toku dana.

Saobraćaj u gradu odvija usporeno, ali nesmetano.


Svetislav Manić

Svetislav Manić,  kondantand Štaba zimske službe kaže da je rano jutros počelo čišćenje lokalnih puteva koji vode do sela u okolini Niša. Noćas se nije čistilo jer se na ovim saobraćajnicama ne radi u toku noći. On kaže da su ekipe Putogradnje koje su zadužene za čišćenje lokalnih saobraćajnica od ranih jutranjih sati na terenu sa 4 kamiona, 3 mašine i 2 kombinovane mašine.

„Lokalni putevi se ne čiste u toku noći tako da je uklanjanje snega sa kolovoza počelo u ranim jutarnjim satima“, kaže Svetislav Manić. „Sneg je van grada nešto viši nego u gradu, a negde ima i manjih nanosa zbog vetra, ali je za sada pod kontrolom“.

Problem imaju samo žitelji sela Cerja jer je put do ovog mesta bio još juče neprohodan zbog kiše i blata.

„U Cerju je padala i ledena kiša preko snega koji je pao. Situacija je sada složenija ali će put biti očišćen u toku dana ili do sutra u jutranjim satima“, kaže Manić.

Prema rečima Dragoslav Pavlović, direktora JKP „Medijana“. mehanizacija za čišćenje snega je prvo očistila najkritičnije tačke, a to su mostovi i prilazi gradu.

 „Borimo se da ulice prvog i drugog prioriteta prvo očistimo, dok ćemo ulice trećeg i četvrtog prioriteta čistiti u toku dana kada sneg polako prestane da pada, a prema rečima meteorologa to se očekuje oko 12 ili 13 sati. Od trenutka kada je počeo da pada sneg do prvih jutranjih sati na kolovoze je bačeno 53 tone soli. Vozila su ispravna, bilo je manjih kvarova u toku noći, ali je to rešavano u hodu“. Pavlović dodaje da JKP “Medijana” čisti ulice od Niške Banje do Mramorskog brada i na severu do mosta na Bulevaru Nikola Tesla.


Dragoslav Pavlović

“Posebno pažnju poklanjamo ulicama brdskog karaktera kao što su Mokranjčeva , Bubanjska dolina ili uluca prema groblju“, dodaje Pavlović.

Pavlović dodaje da soli ima dovoljno i da građani ne moraju da brinu.

„Nešto je složenija situacija u brdskim ulicama, odnosno saobraćajnicama pod nagibom, ali se ekipe nalaze i u njima kako bi gradski sobraćaj mogao da se odvija nesmetano i da ne bude skraćenih linija“, dodaje Pavlović. „U ovim ulicama se saobraćaj odvija otežano i pri malim količinama snega pa iz tog razloga savetujemo građane da koriste gradski saobraćaj“, naglašava Pavlović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde