Naslovna Društvo Oko 500 planinara na drugom jesenjem usponu na Rtanj

Oko 500 planinara na drugom jesenjem usponu na Rtanj

0

Gradski Portal 018 – 08.10.2018

Izuzetan uspeh postigli su Planinarsko društvo „Preslap“ iz Niša, Planinarsko društvo „Oštra čuka“ iz Sokobanje i Planinarski klub „Železničar“ iz Aleksinca, zajedničkom organizacijom drugog jesenjem uspona na Rtanj, u nedelju, 7.oktobra 2018.godine.

Oko 500 planinara iz cele Srbije, a najviše njih iz Niša, Aleksinca i Sokobanje, te planinari iz Bugarske, Holandije i Hrvatske, pohodilo je Rtanj, koji se naziva i „ocem svih planina“. Uspon je bio organizovan i vođen iz dva pravca. Velika većina učesnika na vrh Šiljak (1565 m) penjala se južnom stranom, koja je znatno lakša i vodi preko južn strane čuvene Rtanjske piramide. Stotina planinara odvažilo se da se na Šiljak penje severnom stranom piramide, a taj pravac uspona je veoma strm i potrebno je savladati visinsku razliku od čak 1200 metara, što ga svrstava u najteže deonice u Srbiji.

Za vođenje i bezbednost postarala se vodička ekipa od 12-oro planinara. Vremenski uslovi bili su idealni, vreme sunčano, vidici fantastični. Sve je proteklo bezbedno, i nije zabeleženo nijedno odustajanje na usponu. Među učesnicima bilo je i prilično dece, pre svega iz osnovnih škola iz Aleksinca i Sokobanje. Junak dana bio je Nemanja Mihajlović iz Zaječara, rođen 24.oktobra 2013.godine, koji je uspeo da se popne na vrh Rtnja, južnom stranom, u pratnji roditelja.

Planinari koji se penjali južnom stranom prešli su ukupno 13 kilometara na stazi, a oni sa severne strane savladali su 15 kilometara.

U povratku sa vrha Šiljak, Novica Vidojković, poznati sakupljač lekovitog bilja iz sela Kunovicva, održao je kraće predavanje o primeni lekovitog bilja, što je takođe oduševilo učesnike ove akcije.

Ovom akcijom planinari juga Srbije pokazali su još jednom svoju veliku snagu i energiju, i sposobnost da na svoje manifestacije privuku dosta planinara iz ostalih krajeva Srbije i inostranstva.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde