Naslovna Društvo Održan prolećni uspon na vrh Leskovik (1174 m)

Održan prolećni uspon na vrh Leskovik (1174 m)

0

Gradski Portal 018 – 04.06.2018

Zajednička akcija Planinarskog kluba „Železničar“ Aleksinac, Planinrskog društva „Oštra čuka“ Sokobanja i Planinrskog društva „Preslap“ Niš – prolećni uspon na vrh Leskovik, izvedena je u nedelju, 3.juna 2018.godine, uz učešće 98 planinara iz Niša, Aleksinca, Sokobanje, Vlasotinca, Donjeg Dušnika, Vrmdže i Zrenjanina.

Vrh Leskovik (1174 m), i venac oko ovog vrha, razgraničavaju Aleksinačku i Sokobanjsku kotlinu. Učesnici ove akcije, ka Leskoviku su se popeli kratkom, ali strmom i nimalo lakom stazom od manastira Svetog Stefana u Lipovcu. Ovde je trebalo savladati skoro 800 metara visinske razlike na razdaljini od samo 4 kilometra. Uspon je bio neprestan, ali učesnici su sve to hrabro podneli. Svi koji su krenuli ka Leskoviku, izašli su na ovaj vrh posle nešto više od 3 sata uspona.

Vidici sa Leskovika bili su fascinantni, ka Pomoravlju i planini Jastrebac. Posle nešto više od jednog sata odmora, usledio je silazak sa Leskovika, a ovde su već vodiči podelili učesnike u dve grupe. Jedan deo učesnika u selo Lipovac vratio se istom stazom kojom se i popeo na Leskovik. Drugi deo učesnika ka Lipovcu se spustio zantno dužom stazom, od 10 kilometara, koja je vodila preko venca Leskovika, da bi potom kroz izuzetno gustu šumu, učesnike spustila na mesto zvano Prisad i crkvu Svetog Jovana. Od crkve, trebalo je prepešačiti još jedan sat do manstira Svetog Stefana.

Na kraju akcije, učesnici su bili posluženi besplatnim ručkom – „planinarskim pasuljem“.

Vodički tim na akciji sačinjavali su: Slobodan Boba Bogosavljević, Milan Dikulić, Berislav Trajković, Miroslav Dokman, Slobodan Vasković, Nenad Stevanović i Mladen Antić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde