Naslovna Društvo Edukacija o odgovornom ponašanju na suncu za prosvetne radnike u Nišu

Edukacija o odgovornom ponašanju na suncu za prosvetne radnike u Nišu

0

Gradski Portal 018 – 04.06.2018

U Osnovnoj školi Dušan Radović u Nišu (ul.Đerdapska br.45) u ponedeljak 4.juna 2018.godine, u periodu od 12:30 do 14:00 časova, održaće se edukacija o odgovornom ponašanju na suncu za prosvetne radnike koji rade s decom ranog školskog uzrasta.

Edukacija, koju će držati doc. dr Danica Tiodorović, Klinički centar Niš, generalni sekretar Udruženja dermatovenerologa Srbije je deo društveno odgovorne kampanje „Zaštita za sve“. Kampanju sprovode Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Cilj edukacije je informisanje prosvetnih radnika o važnosti i merama zaštite od UV zračenja dece ranog školskog uzrasta, a podrazumeva i predstavljanje pedagoških metoda prenošenja stečnog znanja deci.

Sistemske edukacije o odgovornom ponašanju na suncu za prosvetne radnike koji rade s decom ranog školskog uzrasta sprovode se u cilju stvaranja zdravih, preventivnih navika kod dece u ovom uzrastu. Stav Svetske zdravstvene organizacije je da je prekomerno izlaganje UV radijaciji ozbiljno pitanje javnog zdravlja, a preporuka da se sa edukacijom počne u ovoj uzrasnoj grupi. Prva edukacija o odgovornom ponašanju na suncu za prosvetne radnike u okviru kampanje “Zaštita za sve” održana je nedavno u Beogradu.

Dečja koža je mnogo podložnija negativnim dejstvima UV zraka od kože odraslih osoba i zahteva posebnu zaštitu od sunca. Kao posledica kumulativnog efekta nezaštićenog izlaganja suncu u detinjstvu, mogu se javiti veoma ozbiljne dugoročne posledice koje se najčešće iskazuju u kasnijim godinama života. Primena mera odgovornog ponašanja na suncu značajno smanjuje opasnost od akutnih oštećenja kože i utiču na smanjenje rizika od pojave raka kože u odraslom dobu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde