Naslovna Društvo Održan izlet na Ropot i uspon na vrh Litica

Održan izlet na Ropot i uspon na vrh Litica

0

Gradski Portal 018 – 11.04.2018

Oko 80 planinara iz Niša, Babušnice i Donjeg Dušnika okupilo se u subotu, 7.aprila 2018.godine u zaplanjskom selu Veliki Krčimir. Pravo prolećno vreme obećavalo je izuzetan užitak na Suvoj planini, popularnim „srpskim Alpima“. Dve dobro uređene i obeležene staze pružale su izbor planinarima. Lakša staza, kružnog oblika, vodila je od Velikog Krčimira do izletišta Ropot i nazad u selo, ukupne dužine 9 km. Znatno teža staza bila je ona do vrha Litica (1683 m), dužine 16 km u oba pravca, sa priličnom visinskom razlikom od preko hiljadu metara u jednom pravcu. I oni koju su se penjali na Liticu u povratku su se spustili do izletišta Ropot.

Upravo je ovo izletište jedan dragulj Zaplanja i Suve planine oko koga se može razvijati ponuda za aktivni odmor na ovom području. Ropot ima sve ono što svaki ljubitelj prirode želi da doživi: vodopad, slapove, u okolini su i male jame, a nedaleko od Ropota su i ostaci manastira za koji se smatra da je izgrađen u srednjem veku.

Zahvaljujući gostoprimstvu članova Planinarskog društva „Trem 1810“ i odličnoj organizaciji akcije, sve je proteklo potpuno bezbedno. Na težoj stazi, do vrha Litica, svoje požrtvovanje ispoljili su vodiči Bratislav Braca Stojanović iz Planinarskog društva „Trem 1810“ i Nenad Stevanović iz Planinarskog društva „Preslap“.

Utisci sa akcije sažeti su i u albumu na sajtu Planinarskog društva „Preslap“:

http://www.preslap.rs/putopisi-pd-preslap/slike-planinarskog-drustva-preslap/category/86-ropot_litica_1683.html

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde