Naslovna Društvo Patrijarh Porfirije i Arhiepiskop Stefan svečano dočekani u Nišu – posebnom danu...

Patrijarh Porfirije i Arhiepiskop Stefan svečano dočekani u Nišu – posebnom danu svojim pojanjem doprineo hor NCPD „Branko“

0
Porfirije, Stefan i Arsenije
Porfirije, Stefan i Arsenije foto: Z. Stojanić

Povodom posete Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Porfirija i Njegovog Blaženstva Arhiepiskopa ohridskog i makedonskog g. Stefana Eparhiji niškoj, u Sabornom hramu Silaska Svetog Duha na apostole u Nišu 13. oktobra 2024. godine, služen je svečani čin doksologije. Ova značajna poseta okupila je veliki broj vernika, sveštenstva i monaštva…

Poseban doprinos svečanom dočeku i činu doksologije dali su članovi Mešovitog i Dečje-omladinskog hora NCPD „Branko“, koji su svojim pojanjem upotpunili duhovnu atmosferu atmosferu i dočekali visoke goste.

Njegova Svetost Patrijarh srpski i Njegovo Blaženstvo Arhiepiskop ohridski i makedonski u Nišu su dočekani od strane Visokopreosvećenog Mitropolita niškog gospodina Arsenija. U svojoj besedi, mitropolit Arsenije je izrazio radost zbog dolaska predstojatelja Srpske i Ohridske Arhiepiskopije, ističući značaj Niša kao drevnog hrišćanskog centra sa bogatom istorijom. On je podsetio na istorijski značaj Eparhije niške, koja postoji još iz apostolskih vremena, kao i na veličanstveni Saborni hram koji je građen u čast oslobođenja od turskog ropstva.

Posebnu pažnju izazvala je i činjenica da je ovo prvi put da Arhiepiskop ohridski i makedonski zvanično posećuje Niš, što je označeno kao čin bratske ljubavi i duhovne veze između srpskog i makedonskog naroda. Mitropolit Arsenije je naglasio značaj ove posete, koja donosi blagoslove svetih iz Ohrida i izražava duhovnu vezu dva naroda.

Arhiepiskop Stefan se takođe obratio prisutnima, izražavajući zahvalnost zbog toplog i bratskog dočeka. On je podsetio na svoje ranije veze sa Nišem, kada je kao vojnik služio u ovom gradu i posećivao isti Saborni hram, tada mnogo skromniji nego danas.
Svečanom činu doksologije, koju je služio arhimandrit Serafim, iguman manastira Sukova, prisustvovali su i drugi visoki crkveni velikodostojnici, među kojima su mitropoliti i episkopi iz Srbije i Makedonije. Ovaj događaj je predstavljao važan duhovni i simbolički trenutak za srpsku i makedonsku pravoslavnu zajednicu, koji je još više učvrstio odnose između dve crkve.

Današnjoj svečanosti su prisustvovlai gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović, komandant Kopnene Vojske general- potpukovink Milosav Simović, rukovodilac Školske uprave Niš Predrag Nešović i dr.

U ponedeljak, na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, Patrijarh Porfirije i Arhiepiskop Stefan služiće Svetu Liturgiju u Bogorodičinom manastiru u Đunisu, što će predstavljati vrhunac njihove posete Eparhiji niškoj, koju će svojim učešćem upotpuniti hor NCPD „Branko“ iz Niša.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde