Naslovna Društvo Nebo je granica: Kreativni osnovci obeležili Svetski dan svemira

Nebo je granica: Kreativni osnovci obeležili Svetski dan svemira

0
Svetski dan svemira
Svetski dan svemira foto: Ivana Marković

„Svetosavska svemirska agencija”, kako su sebe nazvali mališani iz ove niške osnovne škole, lansirali su kreativne radove u svemir, čime su obeležili Svetsku nedelju svemira. Oni su deo svetske organizacija koja okuplja radove dece iz čitavog sveta.

Svetski dan svemira
Svetski dan svemira foto: Ivana Marković

Nedelja je obeležena postavkom i prezentacijom učeničkih radova, brojnim radionicama i kvizovima. Učenici su sa nastavnicom geografije napravili makete, kostime i sve ostalo, i ističu da je ovo pravi način da se naučni nešto novo.

„Deca prelepo sarađuju i jako su kreativna. Sve ovo je njihova ideja i baš sam zadovoljna. Neke planete su izrađene od recikliranog materijala, deca su sakupljala kamenčiće pa su lepila. Pravila su Sunčev sistem od novina, a neke su od stiropora, koji su sami farbali. U Naučnom centru imali smo nagrade za pobednike kviza i dečica su bila baš zainteresovana. Deca su kreativna, pogotovo ova mlada generacija, suvoparno predavanje je njima dosadno. Što ih više upošljavamo da rade ovako nešto, to je za njih inspirativno i mnogo bolje nauče”, navela je Lidija Rajković, nastavnica geografije.

Svetski dan svemira
Svetski dan svemira foto: Ivana Marković

Učenica Irina Radenković kaže da se nastavnica trudi da na što kreativnije načine dočara gradivo iz škole.

„Mi smo „Svetosavska svemirska agencija”, za logo smo uzeli pozadinu NASA-e i naš slogan je „Nama je nebo granica”. Kad smo prvi put u petom razredu učili o svemiru i generalno o planetama, ja sam se samo uhvatila za glavi u pitala sebe šta je ovo. Kroz godinu dana kad smo imali radionice vezano za to, mogu da ispričam sve o svemiru”, kaže Irina.

Svetski dan svemira
Svetski dan svemira foto: Ivana Marković

Njena drugarica je saglasna da se na kreativan način uči dosta lakše.

„Pravili smo makete Sunčevog sistema i nebeskih tela, držali smo radionice za drugi razred i pravili smo sazvežđa. Postavku smo napravili od stiropora, imali smo i konce i čiode kako bi mogli da naprave svoja sazvežđa. Veoma je zanimljivo jer je ovo kreativan način da naučimo nešto novo”, rekla je Mia Savić, učenica 6. razreda.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde