Naslovna Društvo Ministarstvo pomaže u razrešavanju dileme. Ostati na šest ili objediniti gradske uprave

Ministarstvo pomaže u razrešavanju dileme. Ostati na šest ili objediniti gradske uprave

0
Radni sastanak
Radni sastanak foto: GP018

Nova gradska vlast, na čelu sa gradonačelnikom Dragoslavom Pavlovića, još uvek nije odlučila o reorganizaciji gradske uprave, tj. da li će ona biti jedinstvena. Na poziv gradonačelnika Niša, Jelena Žarić Kovačević, ministarka državne uprave i lokalne samouprave, sa svojim timom došla je u svoj rodni grad, kako bi pomogli Nišu da poboljša funkcionisanje gradske uprave.

Bilo je puno tema na sastanku, a jedna od glavnih jeste unapređenje gradske uprave. Takođe, bilo je reči i o tome da li Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj treba da ostane zasebna, ili da se pripoji nekoj od uprava.

Dragoslav Pavlović
Dragoslav Pavlović foto> GP018

„Razgovaralo se na temu reorganizacije gradske uprave, šta je moguće uraditi sa Kancelarijom za lokalni ekonomski razvoj i na temu rada uprava i broja koje mogu da postoje i na koji način primeniti ono što je Državna revizorska institucija naložila i dala kao preporuku u svom izveštaju. Razgovaralo se i na koji način Ministarstvo državne uprave može da nam da sugestije i smernice na koji najbolji način da to primenimo. U narednom periodu ćemo u direktnoj komunikaciji sa ljudima iz Ministarstva doći do najboljeg modela kako izvršiti reorganizaciju da bi grad Niš bolje funkcionisao“, poručio je gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović.

Ministarka Jelena Žarić Kovačević na navela da gradska uprava, pre svega, mora biti efikasna i da zaposleni budu produktivni. Ona je mišljenja da gradska uprava bolje funkcioniše da je podeljena na više jedinica.

Jelena Žarić Kovačević
Jelena Žarić Kovačević foto: GP018

„Gradonačelnik ima odrešene ruke da donese odluku da će biti jedinstvena gradska uprava ili ne. Ali ono što sam ja rekla na sastanku jeste da, iz ličnog iskustva, jer sam bila deo gradske uprave od 2012. do 2016. godine, kada je bilo mislim čak 11 uprava. Mislim da je tad funkcionisanje bilo bolje, nego kad je jedinstvena gradska uprava. To ne znači da ja na bilo koji način utičem na odluku gradonačelnika i Gradskog veća“, poručila je Žarić Kovačević.

Dodala je da će razgovarati sa ministrima finansija i privrede o tome da li KLER treba da postoji zasebno ili da bude pripojen nekoj od uprava.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave trenutno radi na promovisanju projekata „Država na dugme“ i ePisarnica“, a ministarka ističe da lokalne samouprave moraju biti servis svih građana, tako da je u planu da se u Nišu uvedu i softveri i instrumenti koji će olakšati dolazak građana do usluga.

Ministarstvo je takođe predložilo da zaposleni u gradskim preduzećima i ustanovama u Nišu prođu besplatne obuke u SKIP centru, što će im omogućiti da bolje rade svoj posao.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde