Naslovna Niš Opština Medijana u deficitu od 13,5 miliona dinara. Predsednik opštine najavio prodaju...

Opština Medijana u deficitu od 13,5 miliona dinara. Predsednik opštine najavio prodaju škode i drastične uštede

0
Mladen Đurić
Mladen Đurić foto: GP018

Predsednik Gradske opštine Medijana, Mladen Đurić rekao je danas novinarima da je deficit u ovoj opštini dostigao 13,5 miliona dinara. On je ponovo najavio  mere štednje koje će, prema njegovim rečima, biti ključne za stabilizaciju finansija do kraja godine.


„Zaključno sa prvim avgustom, mi imamo trenutno deficit budžeta od nekih 13,5 miliona dinara. Neke pozicije, po nama, koje trebaju da budu planirane i realizovane u toku cele godine, potrošene su već u prva dva kvartala”, rekao je Đurić.

Kao primer je naveo socijalnu pomoć.

„Socijala, koja je reda veličine 6 miliona dinara, ostvarena je u prvih šest, to jest sedam meseci u iznosu od 90%.”

Đurić je takođe naglasio da su troškovi na pozicijama kao što su klimatizacija, laminati i investicije u održavanje dostigli 70% budžeta, što je daleko iznad očekivanja za ovaj period godine.

„Smatramo da je to loš primer da opština koja ima treći rebalans već u junu, nije dobro predstavila planove i same prihode. Opština koja dobro projektuje i planira budžet može da napravi jedan ili dva rebalansa.”

Kako bi se sanirao deficit, opština je već preduzela određene mere štednje. Đurić je istakao da su na poslednjoj sednici skupštinske većine ukinute čak 40 funkcija, što bi trebalo da rezultira značajnim smanjenjem troškova.

„Verujemo da će te uštede biti vidljive već u septembru”, rekao je on, dodajući da će dodatnih 7 miliona dinara biti preusmereno na pozicije koje su dosad bile prekomerno trošene.

Posebnu pažnju izazvala je najava prodaje službenog automobila, Škode Superb, koja je kupljena 2016. godine po ceni od oko 3 miliona dinara.

„Škoda Superb, koju trenutno ne koristimo i koja je parkirana ispred zgrade opštine, biće prodata, a prihod od prodaje ćemo preusmeriti na projekte koji će koristiti građanima Medijane”, rekao je Đurić.

On je naglasio da su se u prethodnom periodu pojavile kritike građana zbog načina na koji je automobil korišćen, uključujući i fotografije koje su se pojavile na društvenim mrežama, gde je vozilo bilo parkirano na trotoaru.

„Prihvatamo kritike građana i trudimo se da odgovorimo na njihove zahteve. Odluka o prodaji ovog vozila je deo tih napora”, istakao je Đurić.

Prema njegovim rečima, prodaja Škode neće biti jedina mera štednje, već deo šireg paketa ušteda koje uključuju smanjenje troškova reprezentacije i ukidanje funkcija koje nisu od suštinske važnosti za rad opštine.

„U kabinetu predsednika i članovima veća se ne pije ni kafa, ni sokovi, ni ništa na trošak reprezentacije. Verujemo da će javnost prepoznati i odobriti sve naše mere štednje, ali i preraspodelu tog novca na projekte koje smo spremili”, zaključio je Đurić.

On je najavio da će se na narednoj sednici Administrativnog odbora nastaviti sa odlukama uštede i dodao da je jedna od njih da predsednik Odbora neće imati prihode, za razliku od prethodnog kome je na mesečnom nivou isplaćivano 50.000 dinara.

#Politika 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde