Naslovna Društvo Na Filmskim susretima prikazana premijera filma „Vučje bobice“: Dete je potencijal i...

Na Filmskim susretima prikazana premijera filma „Vučje bobice“: Dete je potencijal i nada društva

0
Presss foto: GP018

Sinoć je na Filmskim susretima u Nišu održana premijera filma „Vučje bobice“, a događaju je prisustvovala glumačka ekipa, koja je okarakterisana kao najbrojnija u istoriji ovog festivala sa velikom tradicijom.

Scenarista Tode Nikoletić istakao je da su deca budućnost i da će se društvu vratiti onoliko koliko uloži u njih.

„Mislim da je suština svega ovoga sažeta u jednoj rečenici Nade, koja je sinoć u obraćanju rekla “Oteta su nam deca”. To je možda i najveća poruka ovog filma, upravo iz razloga što je našoj deci ponuđeno svako zlo, otuđivanje, oteta su deca od sebe, u smislu u kom u sebi pronalaze metafizičke prostore da istraže, zašto oni postoje na ovom svetu. Oteta su nam od porodice, koje se raspadaju u društvu, jer vidimo kakve su nam vrednosti ponuđene. Dete je potencijal, budućnost društva i nada. Koliko uložimo u njih, toliko će nam se vratiti. Ovo je jedinstvana prilika gde smo mi kroz ovaj scenario, zajednički i dogovorom šta je neophodno, zapravo stavili u fokus porodicu, upravo iz tog razloga što Srbija spada u red zemalja sa najviše razvedenih brakova, što je katastrofa za decu koja odrastaju i koja će biti odvojena, a koji kroz svohje male receptore najviše i najpogubnije osećaju takva razdvajanja u porodici.”

Rade Marjanović se u ovoj seriji našao u ulozi pomalo nestašnog dede.

“Meni je bio drag i simpatičan način na koji je trebalo odigrati ulogu nekog ko je nesimpatičan unucima, a da bude simpatičan publici. Nadam se da je to igra koju smo uspeli da prebrodimo na najlepši način i da smo razrešili uspomoć reditelja. Mislim da je i reakcija publike na te naše odnose ona prava, i dobili smo nešto što smo želeli.”

U filmu igra i Nada Blam, koja je na originalan način objasnila vrednost ovakvog sadržaja.

“Uvek vidim da su programi na televiziji označeni sa “12+”, što je vrlo komplikovano za porodicu. Strepim da li će u levom ili desnom uglu biti 12+ ili 14+, a ovaj film može svako da gleda. Zapravo, i reditelj, i produkcija, i mi glumci, potrudili smo se da to bude delo za celu porodicu, ne samo zbog edukacije, mi smo svi bili nečija deca, i tačno znamo šta utiče na nas i naše ponašanje kad su u pitanju roditelji. Napravili smo dečji film za “0+” godina.”

Duško Radović tumači ulogu deda Vučka, a naglasak je stavio na činjenici da je film sniman u harmoničnom seoskom okruženju.

“Mi smo porodica koja je danas retkost u Srbiji. Retke su uspešne i jake porodice u Srbiji, koja je zemlja pustih sela. Mi smo snimali ovo u jednom izuzetnom domaćinstvu vrednih ljudi, čijim je radom stvorena čitava imovina. Oni samo u mehanizaciji imaju nekih milion evra. Kad čovek vidi 100 goveda u jednom objektu, to je lepota i bogatstvo. Ljudi koji rade od jutra do mraka, ali su ta njihova deca, kao i ova naša, srećna. To je njihovo, osećaju da tu pripadaju i to je ono što im daje veru u život.”

Glumac Dimitrije Mita Ilić, koji se našao u ulozi komšije Živka, smatra da se živi u vremenu u kom se ne obraća dovoljno pažnje na porodicu.

“Svi u detinjstvu imamo svog Živka. Sve vreme pričamo da je ovo dečji film. Film je o deci, ali može slobodno da se kaže da je ovo film gde mi odrasli treba da se zapitamo šta sa tom decom radimo, zašto dozvoljavamo da ta deca odu i da dođe do toga “oteli su nam decu”. Živimo u brzom vremenu, ne obraćamo pažnju ni na sebe ni na svoju porodicu. Sve to treba da se gaji, da se neguje, i osnovni posao producenta jeste negovanje filma. Osnovni posao svakog oca i majke je negovanje porodice. Onog trenutka kada imate srećnu porodicu, imate i srećan život.”

Miljana Kravić tumači lik Lenke, a otkrila je gde bi volela da vidi svoj lik ukoliko doće do nastavka ovog ostvarenja.

“Uloga mi je posebno draga, baš zato što balansira između bake i deke, koji su joj poslodavci i mora da ih sluša, i navija da ta porodica ostane na okupu. Bilo mi je jako lepo da radim sa kolegama. Stvarno smo uživali, a moram da priznam da, ukoliko dođe do nastavka serije, volela bih da vidim Lenku na selu. Da ispunim i sebi neku želju, da provedem neko vreme na selu, s obzirom na to da sam neko ko nije imao babu i dedu na selu i prosto nisam imala kod koga da odem na selo.”

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde