Naslovna Kultura Izložbe radova iz zbirke Šumatovačke

Izložbe radova iz zbirke Šumatovačke

0

Pozivamo vas na otvaranje izložbe radova iz zbirke Šumatovačke u četvrtak, 7. oktobra 2021. godine, u Galeriji Niškog kulturnog centra, sa početkom u 19 sati.

Ukrštanja

Šumatovačka kao ustanova kulture, osnovana od strane grada Beograda, nalazi se u samom srcu Vračara, jedne od najstarijih opština. Kao takva neguje, već čitavu deceniju, svoju zbirku koja je nastala kroz donacije i otkupe radova velikog broja umetnika s naše aktivne umetničke scene. Većina autora čiji su radovi sastavni deo zbirke je pohađalo pripreme u Šumatovačkoj, predavalo ili izlagalo svoje radove u okviru galerije Stepenište.

Danas zbirka sadrži radove autora više generacija. Naša ideja, u okviru same zbirke, bila je da pored fokusa na mlade autore, ukrstimo/upletemo i napravimo neku vrstu mreže svih umetnika koji su aktivni na domaćoj likovnoj sceni. A takvi procesi su uvek zahtevniji i nešto komplikovaniji od jednostavnog prikupljanja radova.

Zbirka postoji od 2010. godine i od tada svake godine biva bogatija za nekoliko novih radova i autora. Ovo prilikom je napravljen jedan presek/selekcija kojom želimo da predstavimo radove autora čija estetika ide u domen ukrštanja i raskršća. Društvenih, emotivni, socijalnih…impliciranih spoljašnjim i unutrašnjnim uticajima. Selekcija nije bila laka, ali gostovanjem u Nišu želeli smo da predstavimo radove koji se mogu čitati kao radovi na raskršću, u gradu na Nišavi koji je vekovima bio grad ukrštanja važnijih puteva i velikih raskršća naroda. I ovom prilikom ukrstili smo rad Koste Bogdanovića i Lidije Krnjajić, Branka Miljuša i Branislava Nikolića, Snežane Arnautović i Aleksandra Jevtića…simbolički, likovno, formalno. U svakom od ovih radova se može zapaziti presek i ukrštanje koje motiviše posmatrača da promišlja o različitim vrstama raskršća na kojima se pojedinac (pro)nalazi na svom dnevnom, ali i životnom toku. Na tim raskršćima on bira, pronalazi, promišlja pravac i smer svog daljeg delovanja i putovanja, kako kroz vreme, tako i kroz prostor, ne znajući šta ga na kraju tog odabranog puta čeka.

Ovom izložbom želimo da podstaknemo posmatrače i nišku publiku da na svakom svom raskršću bude spremna da zastane i promisli o svom sledećem koraku, dok uživa u likovnom izrazu autora predstavljenih na izložbi Centra za likovno obrazovanje Šumatovačka pod nazivom ,,Ukrštanja“.

Danijela Rančić

Stručni saradnik za program Centra za likovno obrazovanje

Autori čije radove izlažemo u okviru izložbe Ukrštanja

1. Momčilo Moma Antonović

2. Radoš Antonijević

3. Srđan Apostolović

4. Snežana Arnautović

5. Kosta Bogdanović

6. Asja Vasiljev

7. Andrej Vasiljević

8. Uroš Đurić

9. Vanja Ignjac

10. Zdravko Joksimović

11. Aleksandar Jevtić

12. Vladimir Komad

13. Žolt Kovač

14. Lidija Krnjajić

15. Jadran Krnajski

16. Nemanja Milenković

17. Branko Miljuš

18. Branislav Nikolić

19. Dušan Otašević

20. Federiko Konti Pikamus

21. Nenad Ristović

22. Petra Sibinović

23. Marko Stajić

24. Dragoljub Raša Todosijević

25. Nina Todorović

26. Anja Tončić

27. Maja Rakočević Cvijanov

28. Jovan Čekić

29. Ljiljana Šunjevarić

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde