Naslovna Društvo Potpisan kolektivni ugovor sa predstavnicima Sindikalne organizacije gradskih uprava

Potpisan kolektivni ugovor sa predstavnicima Sindikalne organizacije gradskih uprava

0
Mićović Sotirovski foto: GP018

U Gradskoj kući gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kao predstavnik poslodavca potpisala je kolektivni ugovor sa predstavnicima Sindikalne organizacije gradskih uprava.

Drgana Sotirovski foto: GP018

“Zadovoljstvo je danas veliko što smo zajedno sa Sindikatom gradskih uprava potpisali Kolektivni ugovor na koji se dugo čekalo. Posle reforme Gradske uprave, ovo je bio jedan predviđeni korak, da omogućimo našim radnicima svih šest Gradskih uprava određene bolje uslove, pre svega u odnosu sa poslodavcem, odnosno gradom, kako bi bilo u nekim segmentima mnogo lakše funkcionisanje za njih same, jer se naše promene ovog Kolektivnog ugovora, u odnosu na ranije, tiču nekih promena koje mislim da su u današnje vreme izuzetno značajne. Ja ću vam navesti nekoliko promena. Pre svega, predvideli smo kao poslodavac solidarnu pomoć za ljude koji idu na vantelesnu oplodnju, dakle o trošku grada, tri prosečne mesečne zarade u Republici Srbiji će moći da dobiju oni zaposleni radnici svih šest Gradskih uprava koji imaju problem sa sterilitetom i koji se odluče za vantelesnu oplodnju. Svako novorođeno dete u našim Gradskim upravama imaće pravo na, odnosno zaposleni će imati pravo na dve prosečne plate, umesto jedne i po. Predvideli smo i pomoć za svako treće rođeno dete i svako naredno. To je jedna afirmativna mera, s obzirom na to da kao grad jako brinemo o demografskoj slici našoj grada i okolina i tako smo kao poslodavci predvideli da, umesto dosadašnje tri prosečne plate, dajemo za svaku mamu koja rodi treće, četvrto i naredno dete, po pet prosečnih plata. Mi ćemo, kao poslodavac, biti dužni da da organizujemo sistematski zdravstveni pregled jednom u dve godine, a ne jednom u pet godina, kao što je do sada bilo. Takođe, s obzirom na to da ima dosta ljudi koji rade sa ugovorima van radnog odnosa, za njih smo predvideli da imaju mogućnosti koje do sada nisu imali, a odnose se na plaćanje odsustva u slučaju preseljenja, sklapanja braka, rođenje dece, smrti i tako dalje. Oni će biti u ravnopravnom položaju sa ljudima koji su u stalnom radnom odnosu. I još dve novine za njih, to je da će njihova deca sada imati pravo, a za grad će to biti obaveza, da omogući za dečicu do 15 godina starosti, čiji mame i tate rade u Gradskoj upravi sa ugovorima van radnog odnosa, da dobijaju novogodišnje paketiće. Ako je grad u mogućnosti, mamama, odnosno damama za 8. mart ćemo davati poklone. Što se tiče paketića, to će biti obaveza, a što se tiče 8. marta, to će biti samo u slučaju ako imamo para. Nadamo se, pošto nam se kasa dobro puni, da će svaki 8. mart obradovati naše zaposlene. Zaista smatram da su ovo afirmativne mere, da smo zajedno sa predstavnicima Sindikata dobro razmislili na koji način možemo da pomognemo i, naravno, da gledamo kako će biti narednih godina, da sve ono što predloži Sindikat i prihvatimo i da omogućimo da zaista radnici u Gradskoj upravi imaju mogućnost da imaju jednu vrstu posebnog zadovoljstva na poslu i na radnom mestu u Gradskim upravama” izjavila je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Petar Mićović foto: GP018

“Ja bih se zahvalio gradonačelnici i kolegama na izdvojenom vremenu za izradu ovog ugovora koji je povoljniji u odnosu na republički ugovor i nadam se nastavku uspešnoj saradnji na poboljšanju samog statusa i uslova radnika Gradske uprave” izjavio je Petar Mićović predsednik Sindikata Gradske uprave Niš.

Da li je ugovorom obuhvaćena isplata solidarne pomoći ?

“Solidarna pomoć kao takva je ostala otvorena opcija, ukoliko se stvore uslovi, ako bude sredstva u budžetu isplatiće se, naravno. I u ovom ugovoru je ostala solidarna pomoć za sve radnike” dodao je Mićović.

Miloš Aranđelović foto: GP018

“Ja se u ime Gradskog Sindikata i Sindikata uprave Srbije zahvaljujem gradonačelnici pre svega i svim zaposlenima u kabinetu na ogromnom trudu i zalaganju da se unapredi položaj zaposlenih u Gradskim upravama, a samim tim i zadovoljstvo na poslu će biti mnogo veće. Trudićemo se i zalagati da i u narednom periodu ljudima omogućimo što bolji i kvalitetniji Kolektivni ugovor i, naravno, kroz aneks Kolektivnog ugovora da sva prava budu veća i bolja” izjavio je Miloš Aranđelović predsednik okružnog Gradskog odbora Sindikata uprave Niš.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde