Naslovna Društvo Održana ceremonija polaganja venaca na spomenik stradalim crvenoarmejcima

Održana ceremonija polaganja venaca na spomenik stradalim crvenoarmejcima

0
Spomenik stradalim crvenoarmejcima foto: GP018

Rusija danas obeležava 80 godina od napada fašističke Nemačke na Sovjetski Savez – Dan sećanja i žalosti, kada su sile zemalja „Osovine“ izvršile invaziju na teritoriju SSSR. U znak sećanja na ovaj datum, Ruski centar za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogrdu, u saradnji sa Gradom Niš, organizovao je  prigodan program, koji se održao u okviru kompleksa logora „Crveni krst“ u Nišu.

Na programu današnjeg događaja :

Ceremonija polaganja venaca na spomenik stradalim crvenoarmejcima.

Ceremonija otkrivanja rekonstruisanog memorijalnog parka u logoru „Crveni krst“ i sadnja memorijalne aleje „Park sećanja“.

Otvaranje izložbe moskovskog Centralnog muzeja Velikog otadžbinskog rata 1941-1945. „Neprijatelja ćemo poraziti. Pobeda će biti naša“.

Ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko foto: GP018

„Pa stvarno veliki dan, vi ste u pravu, samo želim da kažem u kom smislu veliki – u smislu velike tuge i velikog sećanja na one preminule i one koji su, ne misleći o sebi, radili za vojsku. Sve se zna- koja je prava istorija. Nažalost, teško je razumeti i srcem i glavom zašto takvi ljudi postoje, koji su ciljevi revizije istorije, ali danas je veliki dan, kao što ste rekli, 80 godina od tog stravičnog događaja Fašističke Nemačke. Ovaj dan pokazuje, objašnjava i dokazuje sve- ko je u pravu, ko je na onoj pravoj strani istorije. Uz Srbiju smo bili u toku Drugog svetskog rata i ovo je naše veliko dostignuće. Zbog toga se i danas zajedno borimo rame uz rame sa pokušajima revizije istorije. U svakom našem koraku, bilo da je to u međunarodnim organizacijama, svuda u medijima, mi smo zajedno, pa i u našim bilaterarnim odnosima. Ovo je na kraju krajeva i neki temeljni osnov našeg razumevanja i uzajamne pomoći, bilo da je u pitanju privredna, ekonomska, vojno-tehnička saradnja, uvek mi smo spremni da pružimo pomoć i podržimo jedni druge“ reko je Ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Delegacija Grada Niša foto: GP018

„Najpre moram da citiram Njegovu ekselenciju Aleksandra Bocana-Harčenka, Ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji: „Danas je dan tuge i dan sećanja“- sećanja na sve pale borce sovjetske koji su položili svoje živote za odbranu srpskog naroda i srpsku nezavisnost u otadžbinskom ratu. Srbija i Rusija jesu bratski narodi i nas povezuje i istorija, pravoslavlje i naše čelično prijateljstvo- nekada u borbi protiv fašizma i drugih neprijatelja, a danas u borbi protiv nevidljivog neprijatelja, protiv korone. Izuzetno je značajna podrška našeg starijeg i većeg brata, slobodan sam to da kažem, Rusije našoj državi i, kao što rekoh, mi danas imamo čelično prijateljstvo, za koje su najzaslužniji naši predsednici, Aleksandar Vučić i Vladimir Vladimirovič Putin“ reko je predsednik skupštine Grada Niša dr Boban Džunić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde