Naslovna Društvo Danas se otvara izložba Sanje Dević i Jefimije Kocić pod nazivom TRANSAKCIJSKA...

Danas se otvara izložba Sanje Dević i Jefimije Kocić pod nazivom TRANSAKCIJSKA ANALIZA

0

Niški kulturni centar vas poziva na otvaranje izložbe Sanje Dević i Jefimije Kocić pod nazivom TRANSAKCIJSKA ANALIZA , u petak 11.juna 2021. godine, sa početkom u 19 sati.

Ljudska bića i kreiraju i reflektuju svet oko sebe. Moć uticaja pojedinca je znatna, jer se svaka akcija prenosi u svet oko njih samih. Ostali poprimaju ove akcije koje na njih svesno ili nesvesno utiču. Dizajneri imaju duboku sposobnost tog uticaja na svet, jednostavno zato što dizajn utiče na svaki detalj KAKO pojedinci žive svoj život.

Izložba pod nazivom TRANSAKCIJSKA ANALIZA nastala je kao deo projekta autora Sanje Dević i Jefimije Kocić koji se bavi načelima grafičkog dizajna u jednom širem smislu. Naime, istraživanje koje autorke sprovode odnosi se na kompleksnu predstavu pojmova koje je neophodno pronaći u mnoštvu slova (osnovnog znaka tipograje, a samim tim i grafičkog dizajna) postavljenih u zagonetku osmosmerku.

Pojmovi su podeljeni na “pozitivne” i “negativne” i pozivaju posmatrače da aktivnim učestvovanjem u postavci pronađu ono što njihov um prvo zapazi. Informacije će biti prikupljene na osnovu obeleženih pronađenih smislenih reči.

Sa socijalnog aspekta, ovaj projekat nosi veliku društvenu odgovornost današnjice, jer će rezultati pokazati čemu teži srpski um. Da li su nam misli “crne” ili “bele”, to je glavno pitanje..

Posmatrači će dobiti markere u boji kojima mogu direktno na plakatima da obeležavaju pronađene reči.

Ovim radom pokazaće se i neposredan uticaj posmatrača na ostale posmatrače, koji će pored sopstvenih zapažanja postati svesni i onih tuđih. Na taj način se menja svest pojedinaca, proširuje se i utiče na svest većine.

Projekat je premijerno prikazan u Beogradskom Domu kulture – Studentski Grad 2020. godine i izazvao je veliku pažnju javnosti.

Cilj i jeste da se istraživanje sprovede na više lokacija u zemlji, a presek rezultata daće jasnu sliku o današnjem društvu u Srbiji.

Sanja Dević (1980), diplomirala je 2005. godine na Fakultetu umetnosti u Nišu. Post-diplomske magistarske studije završila je 2013. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje, studijski program – grački dizajn.Tokom profesionalnog rada, realizovala je veliki broj projekata za klijente širom sveta u svim oblastima gračkog dizajna. Njena izlagačka delatnost broji sedamnaest samostalnih izložbi i preko šezdeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Član je ULUPUDS-a od 2008. godine na Dizajn sekciji.

Dobitnik je više nagrada za radove iz domena grafičkog dizajna i stipendija za ostvarene izuzetne rezultate u toku studiranja. Njeni

radovi objavljivani su u knjigama i časopisima u zemlji i inostranstvu.Više puta je bila član žirija umetničkih takmičenja.

Zaposlena je na Departmanu za primenjene umetnosti, Fakulteta umetnosti u Nišu kao vanredni profesor. Predaje predmete Prostorna grafika i Ilustracija.

Jefimija Kocić (1992) diplomirala je na Fakultetu umetnosti u Nišu na Odseku za primenjene umetnosti, na studijskom programu za grafički dizajn. Na istom fakultetu završila je master akademske studije 2015.godine. Godine 2017. završila je i master studije Fakulteta digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan u Beogradu. Doktorirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2019. godine (tema: Vila Rosa- ilustrovana interaktivna knjiga, oblast: ilustracija, mentor prof. mr Rastko Ćirić). Od 2016.godine radi na Fakultetu umetnosti u Nišu kao asistent na predmetu Prostorna grafika Odseka za primenjene umetnosti.

Njena izlagačka delatnost do sada broji 15 samostalnih izložbi i preko pedeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Od 2014. godine 12 puta je bila član žirija likovnih i literarnih konkursa u zemlji. Bila je stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za izuzetno nadarene učenike i studente. Do sada je objavila jednu knjigu poezije ”Veze”. Član je ”Mense” od 2019. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde