Naslovna Društvo Gradonačelnica Dragana Sotirovski sa sardnicima obišla je Romsko naselje i čestitala im...

Gradonačelnica Dragana Sotirovski sa sardnicima obišla je Romsko naselje i čestitala im praznik Đurđevdan.

0
Sotirovska Davidović Ranđelović foto: GP018

„Želim da čestitam svima onima koji danas slave Đurđevdan. Mi smo danas obišli jednu od Romskih mahala koja se nalazi na Jevrejskom groblju. Želim da svim Romima poželim Bahtalo erdelezi. Došli smo da vidimo kako žive, kako proslavljaju današnji dan, takođe je bila prilika da ih upitamo da li su se vakcinisali, da li deca idu u školu i da li imaju zdravstvene knjižice“- rekla je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Obilazak Naselja foto: GP018

Veliki broj Roma iz ovog naselja je izrazio želju za vakcinacijom. Već koliko sutra organizovaćemo punkt za vakcinaciju za ovo naselje.

*U sradanji sa predstavnicima Romskog nacionalnog saveta i resornom Većnicom Marijom Ranđelović napraviće se spisak dece koja ne pohađaju osnovnu školu i pomoći da krenu, jer je to jako bitno kako za njihovo obrazovanje tako i za bolje sutra“- dodaje gradonačelnica Sotirovska.

Marija Ranđelović Dragana Sotirovski foto: GP018

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovde kako bih mogla da se informišem koliko dece iz ovog naselja pohađa osnovno obrazovanje. Ono što će se uraditi sa predstavnicima Nacionalnog saveta Roma jesteda će se izračunati koliki broj dece nije obuhvaćen trenutno obraznovnim sistemom, kako bismo sa prvim septembrom to poboljšali“ – rekla je većnica za obrazovanje Marija Ranđelović.

„Takođe kao članica nacionalne kolicije za suzbijanje dečijih brakova, želim da iskažem i ovoga puta da roditeljima dece kažem da nije dobro da se brakovi ugovaraju dok su deca mala i da kada porastu sami treba da odluče za koga će da se udaju“ – dodaje Sotirovska.

„Ono što je jako važno to je da jednog dana imamo moralnu obavezu prema Jevrejskoj zajednici da ovu mahalu pre svega raselimo. To smo već razgovarali sa ambasadorima i potencijalnim donatorima, videćemo koliko ćemo uspeti da to realizujemo“ – dodaje Sotirovska.

Potpredsednik izvršnog odbora Nacionalnog saveta Roma Igor Paunović se zahvaljuje na poseti na ovaj važan dan za Rome. U ovom naselju živi oko 2500 Roma a u Nišu sa okolinom trenutno ima oko 9000 Roma.

Igor Paunović foto: GP018

„Velika zahvalnost Dragani Sotirovski, Dušici Davidović i Zoranu Joviću koji imaju razumevanje za Rome u Nišu. Velika stvar je što se kreće sa rešavanjem stanovanja za Rome u Nišu i u Romskim naseljima. Takođe je bitno da se radi i na rešavanju zapošljavanja Roma putem javnih radova i preko Nacionalne službe za zapošljavanje“ – rekao je Igor Paunović, potpredsednik izvršnog odbora Nacionalnog saveta Roma.

Jovanović Svetislav ispred Romskog kulturnog centra i kao Gradski odbornik u skupštini Grada Niša kaže sledeće:

Svetislav Jovanović foto: GP018

„Pre svega srećan Đurđevdan, Bahtalo erdelezi svima. Velika zahvalnost gradskom i opštinskom rukovodstvu grada Niša i Opštine Palilula koji su izdvojili danas vreme i došli i time pokazali jedno veliko poštovanje prema Romima u Nišu.“

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde