Naslovna Društvo 7. vlasinski uspon održava se u subotu 13.jula

7. vlasinski uspon održava se u subotu 13.jula

0

Tradicionalna planinarska manifestacija – međunarodni vlasinski uspon, koju organizuje Skijaško-planinarski klub „Vlasina“ iz Surdulice, održaće se u subotu, 13.jula 2019.godine, na planini Gramadi, severoistočno od Vlasinskog jezera. Ova manifetacija održava se od 2013.godine, sa zanimljivim konceptom da se na svake dve godine, kao odredišta za planinare smenjuju planine Čemernik i Gramada. Akcija je otpočela na Čemerniku i održana je 2013 i 2014.godine, naredne dve godine prebačena je na susednu planinu Gramadu, a 2017 i 2018.godine opet vraćena na Čemernik. Po ovom redosledu, planinari će se uputiti 13.jula na Gramadu i njena dva najviša vrha – Mali Vrtop (1685 m) i Veliki Vrtop (1721 m).

Ova akcija spada u lakše i na neki način je i rekreativnog tipa. Dužina staze je 17 kilometara, a visinske razlike nisu velike. Na stazu se polazi iz sela Polom, u blizini brane Vlasinskog jezera, sa visine od 1230 metara. Po izlasku iz Poloma, nailazi se na raskrsnicu, odakle počinje završni uspon na vrh Mali Vrtop. Sa ovog vrha, kao na dlanu vide se i obližnje Vlasinsko jezero, ali i jezero Jarlovci u susednoj Bugarskoj. Preko puta Malog Vtopa je i vrh Veliki Vrtop, koji je i najviša tačka planine Gramade.
Sve vreme se ide širokom i bezbednom stazom. U nižim delovima, staza prolazi kroz šume belih breza, koje su zaštitni znak celog vlasinskog kraja. Mali Vrtop i Veliki Vrtop su ogoljeni vrhovi, te su i odlični vidikovci. Sa Velikog Vrtopa, planinari će se vratiti širokom stazom, zaobilazeći Mali Vrtop sa istočne strane, i spustiti se kod brane Vlasinskog jezera.
Godinama unazad, ova manifestacija je među najmasovnijima u Srbiji, a redovno, na Čemernik ili Gramadu, dolaze i planinari iz susednih zemalja Severne Makedonije i Bugarske.
Za planinare i rekreativce iz Niša, odlazak na ovu akciju organizuje Planinarsko društvo „Preslap“. Polazak put Vlasine je u subotu, 13.jula u 5 sati i 30 minuta izjutra, sa parkinga tržnog centra „Roda“. Troškovi prevoza su 800 dinara, a svi zainteresovani mogu se prijaviti vodičima Planinarskog društva „Preslap“, Nenadu Stevanoviću (telefon: 06263771) i Petru Ratkoviću (telefon: 0695797585).

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde