Naslovna Društvo Dani austrijskog filma u bioskopu Kupina

Dani austrijskog filma u bioskopu Kupina

0

Gradski Portal 018 – 27.04.2017

Od 3. maja počinju Dani austrijskog filma u bioskopu Kupina. Moto ovogodišnje revije austrijskih filmova je  “Austrija(nci) – priče o umetnosti, ubistvu, prošlosti i večnosti”. Izbor filmova ukazuje na različite aspekte kulturnog nasleđa Austrije, njene istorije i društvenog života.

Filmovi prate živote dvojice veoma poznatih austrijskih umetnika (slikar Egon Šile, u filmu “Egon Šile – smrt i devojka” i pisac Štefan Cvajg – “Štefan Cvajg. Zbogom Evropi / Pre zore”), zatim pričaju sociološki interesantnu priču o usponu i padu austrijskog “Džeka Trboseka” koji je u zatvoru postao popularan pisac u bečkom visokom društvu (“Džek”), bave se austrijskom turbulentnom prošlošću kroz potresnu priču o kraju Drugog svetskog rata i vremenu ruske okupacije Beča viđene očima jedne devojčice (“Let, let, bubamaro”), a na kraju dodiruju i temu večnosti kroz film o Bogu i svetu (“Supersvet”). Neki filmovi bazirani su na istinitim događajima, na scenarijima nagrađivanim za originalnost, ili, u slučaju filma “Let, let, bubamaro”, na dečjem romanu koji je napisala najpoznatija austrijska spisateljica za decu Kristine Nestlinger.

Manifestacija će početi 3. maja od 20h u bioskopu Kupina uvodnom diskusijom o austrijskoj kinematografiji u kojoj će učestvovati Jelena Glišić, iz Austrijskog kulturnog foruma i Dejan Dabić, urednik filmskog i video programa Niškog kulturnog centra. Ciklus filmova će trajati do 7. maja a više informacija možete videti ovde https://goo.gl/SceBPh

Ulaznice za svaku projekciju su 100 dinara i svi filmovi su sa srpskim titlom. Dane austrijskog filma organizuju Austrijski kulturni forum Beograd i bioskop Kupina.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde