Naslovna Društvo „80 god od nastanka zavoda za PB i tuberkulozu “

„80 god od nastanka zavoda za PB i tuberkulozu “

0

Gradski Portal 018 – 17.03.2017

1937. godine osnovan je Zavod za plućne bolesti i tuberkulozu u Nišu. Upravo to je bio povod da se danas u Hotelu “Tami rezidens” održi konferencija na kojoj se pričalo o značaju Zavoda i njihovom radu, ali i problemima sa kojima se trenutno susreću. Skupu su prisustvovali i Patrijarh Irinej i Darko Bulatović, gradonačelnik Niša.

“Ovo je veliki praznik za našu ustanovu, ali i ceo region, samim tim što je došao i Patrijarh Irinej, vidite na osnovu toga koliko je naša ustanova važna. Ja volim da kažem da polovina naših građana kašlje i mi smo na prvoj liniji borbe protiv plućnih bolesti i tuberkuloze. Zahvaljujem se svima koji su ispratili našu manifestaciju. Mi ćemo dva dana biti ovde, imaćemo i naučni skup a sve u čast 1937. godine, kada se naš Zavod oformio. Idemo stalno korak napred, mislim da ćemo uskoro biti na zadovoljajućem nivou” – rekao je dr Vladan Miladinović, direktor Zavoda.

Kao gorući problem sa kojim se susreće ova ustanova Miladinović smatra da je u tome što je prosek starosti lekara 56 godina.

“Gorući problem je stari kadar lekara, prosek je 56 godina. Mi apelujemo i na grad i na državu da nam daju dva mlada lekara, barem 2, da ne bi došli u situaciju da za koju godinu moramo da ugasimo ovaj naš Zavod. Želimo da primimo dvoje mladih internista i da od njih napravimo odlične lekare” – rekao je dr Vladan Miladinović i dodao da sa Ministarstvom zdravlja imaju oodlične odnose.

Skupu se obratio i Patrijar Irinej i rekao da SPC podržava napore Zavoda da istraju u borbi protiv plućnih bolesti i tuberkuloze.

“Tuberkuloza je nekada bila veliki problem, ne samo našem narodu, već u celom svetu, sve dok nije pronađen lek. Značaj ove ustanove što  pomaže mnogima i spasla njihove živote. Zahvaljujući ovoj ustanovi i sličnim njoj bolest pluća i tuberkoloze je značajno smanjen u odnosu na nekadašnja vremena. Podržavamo ih apsolutno, ne samo da oni imaju koristi od nas, već i mi imamo koristi od njih. Vreme koje je iza nas pokazuje da su lekari jedini ostali verni i odani svojoj tradiciji” – rekao je Partrijarh Irinej.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde