Naslovna Društvo REPROGRAM DUGOVA OBJEDINJENOJ NAPLATI

REPROGRAM DUGOVA OBJEDINJENOJ NAPLATI

0

Gradski Portal 018 – 05.02.2017

Objedinjena naplata počela je sa sklapanjem ugovora o reprogramu duga, kao i ugovora o naplati duga uz otpis kamate. Prvog dana akcije zaključeno je 48 ugovora. Nišlije su se uglavnom odlučivale za plaćanje glavnice duga u celosti, uz otpis kamate.

“Poslednjih pet godina smo svake godine u saradnji sa gradskim većem i sa drugim udružiocima izlazili u susret našim sugrađanima i omogućavali im da svoje zaostale obaveze izmire kroz akcijske ugovore. I ove godine sa našim korisnicima zaključujemo četiri vrste ugovora“ – rekao je Predrag Milačić iz Objedinjene naplate.

Korisnici usluga socijalne pomoći imaće određene beneficije a to je da dug plaćaju u 60 rata bez kamate. Druga vrsta ugovora sklapa se sa korisnicima koji nisu izmirili svoje obaveze i to čine tako što u celosti isplaćuju osnovni dug uz otpis kamate. Treći model je ugovaranje plaćanje dugovanja sa kamatom do 60 rata.

Treća vrsta ugovora je reprogram već sklopljenog ali do kraja neispoštovanog ugovora o odloženom plaćanju duga. I za ovu vrstu ugovora važi rok do 60 meseci. Kod ove vrste ugovora dogovoreno je da njih ne mogu da koriste potrošači koji su doo sada već dva puta sklapali ugovor o reprogramu obaveza

 „ Imamo korisnike koji iz godine u godinu dolaze i reprogramiraju  ugovore koje su potpisali u prethodnoj akciji. Njih je u manjini ali to nije u redu prema onoj, znatno većoj grupi korisnika koji su potpuno redovni i koji svoje obaveze plaćaju iz meseca u mesec. Oni plate dve – tri rate a onda nastave da ne plaćaju i gomilaju se dugovanja. Stoga smo u dogovoru sa Toplanom, kojoj se najviše duguje i prema kojoj su pretežna dugovanja, da  ovoga puta ne sklapamo ugovore o reprogramu sa korisnicima koji su ovo pravo koristili dva puta do sada. Ova odluka ima za culj da takve korisnike zaštitimo, da im smanjimo dugovanja,  i da u nekom dodglednom vremenu, najdalje za 60 meseci dodju na nulu. Kada ih ne bi ograničili ,onda bi njihov problem produžavali. A mi želimo da naši građani polako izađu iz nagomilanih obaveza “ – dodao je Predrag Milačić.

Ovog januara Objedinjena naplata je naplatila rekordnih 300 miliona dinara za tekuća dugovanja.  Objedinjena naplata ima sklopljene ugovore sa sto hiljada 655 korisnika. Većina njih, oko 85 posto redovna je u izmirivanju svojih tekućih dugovanja. Ali su dugovanja iz prethodnih godina u iznosu oko milijardu 676 miliona dinara.

On je apelovao da građani ne čekaju poslednje dane da sklope ugovor, već da to učine na samom početku, kako bi između ostalog što pre završili, a s druge strane mogu se izbeći gužve. U prethodnih pet godina,  sklopljeno je više od 12 hiljada ugovora od kojih je važećih  6246  ugovora. 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde