Naslovna Društvo Više od 200 Nišlija će biti uključeno u mere aktivne politike zapošljavanja

Više od 200 Nišlija će biti uključeno u mere aktivne politike zapošljavanja

0

Danas su u Gradskoj kući u Nišu potpisani sporazumi o realizaciji mera aktivne politike između Grada Niša, GO Pantelej i Nacionalne službe za zapošljavanje. Mere javnih radova i samozapošljavanja se pre svega odnose na zapošljavanje lica iz teže zapošljivih kategorija na privremenim i povremenim poslovima.

Grad Niš je ove godine opredelio 7 miliona dinara za ovu meru za koju smatramo da je jako važna. Takođe, predlog Grada Niša je da ove godine bude to 30.000 mesečno za ljude koji će biti na radnom angažovanju, prošle godine je to bilo 22.000 dinara. Smatramo da treba da nas je više zaposlenih u gradu Nišu, i ovo je važna mera jer na taj način ćemo ljudima, koji su danas bez posla, omogućiti da četiri meseca rade i zarade“, poručila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Ona je dodala da je Grad za ovu godinu opredelio još 14 miliona dinara za zapošljavanje teže zapošljivih kategorija, pre svega za stručnu praksu.

Gradska opština Pantelej se pridružila ovoj akciji, čija će tema biti zaštita životne sredine.

2015. godine smo prvi doneli lokalni akcioni plan zapošljavanja kroz koji smo sprovodili meru obuka kod poznatog poslodavca i time sagledali oko 100 do 150 ljudi u našoj gradskoj opštini. Od tada, svake godine izdvajamo određena sredstva za podsticaj zapošljavanja na teritoriji naše opštine. Konkretno za meru javnih radova i tehnički podršku izdvojili smo ove godine iz budžeta milion dinara, a za meru samozapošljavanja 1,5 miliona, od čega ćemo od Nacionalne službe za zapošljavanje i države dobiti još milion, tako da je 4,5 miliona ukupno izdvojeno za zapošljavanje i uključivanje građana gradske opštine Pantelej u mere aktivne politike zapošljavanje koje sprovodi NSZ“, rekla je Nataša Stanković, predsednica Gradske opštine Pantelej.

Direktor Niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Boban Matić navodi da će ovim merama kroz lokalni akcioni plan zapošljavanja Grada Niša biti uključeno više od 150 lica, od čega preko 20 u opštini Pantelej.

Ono što je bitno za Grad Niš, a i za gradske opštine, da u svojim budžetima odvajaju sredstva za finansiranje lokalnih akcionih planova zapošljavanja. Ove godine je izdvojen 21 milion i više od 150 lica biće uključeno kroz lokalni akcioni plan zapošljavanja Grada Niša. Tu su i gradske opštine i mere aktivne politike zapošljavanja Nacionalne službe za zapošljavanje, koje se finansiraju iz budžeta Republike Srbije, koji su krenuli 20. februara. Bilo je ogromno interesovanje poslodavaca za sve vrste mera“, kaže Matić.

On dodaje da će kroz programe saradnje Nacionalne službe za zapošljavanje sa lokalnim samouprava biti uključeno više od 200 lica, čime će biti ispunjen cilj da u maju broj nezaposlenih u Nišu padne ispod 19.000.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde