Naslovna Ekonomija U Naučno tehnološkom parku počeo 6. Forum napednih tehnologija

U Naučno tehnološkom parku počeo 6. Forum napednih tehnologija

0
6. forum naprednih tehnologija /foto:gp018
Inovacioni ekosistemi kao faktori konkurentnosti tema su 6.Foruma naprednih tehnologija koji je juče počeo u Naučno tehnološkom parku u Nišu. Učesnici Foruma koji je otvorila gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski  imaće priliku da se detaljnije upoznaju sa startap kompanijama kao generatorima razvoja, ali i da vide šta su glavni izazovi  sa kojima se srpske startap komanije sreću.

Na Forumu će biti reči i o promociji i popularizaciji  startap eko sistema i preduzetništva , unapređenju mehanizama za njihovo finansiranje. Biće reči i o budućnosti inteligentne infrastrukture kroz panele koji će učesnike uvesti u  priče o razvoju pametnih gradova , klimatskim i urbanim inovacijama.

Drago mi je što vas vidim danas u ovolikom broju jer je ovo pravi dokaz da je ovaj Forum raste kao što raste i Niš. Posebno mi je zadovoljstvo da vam pozdravim sve kao kreatore inovacionih sistema u Nišu. Svedoci smo da je poslednjih godina u našem gradu učinjen neverovatan reinženjering privrede Niša i regiona jugositočne Srbije što doprinosi ukupnoj konkurentnosti Republike Srbije. Uloženo je u formiranje startap centra, u izgradnju i formiranje NTP i višenamenske lamele u sklopu Elektronskog fakulteta i tako smo za četiri godine dobili infrastrukturu koja nam omogućuje da krupnim koracima koračama u svetu napretka i ekonomiji zasnovanoj na znanju i inovacijama“, kazala je gradonačelnica Niša na otvaranju Foruma.

Dragana Sotirovski/foto:gp018

Dodala je da ukoliko želimo da se Niš ponovo vrati svoje proizvodne kapacitete mora da  se olakša osnovanje inovativnih kompanija koje će stvarati nova radna mesta.

Privreda orjentisana ka naprednim tehnologijama a posebno visoko inovativne startap kompanije nude nova rešenja sa globalnom primenom. Moramo da radimo zajendo i da ulažemo u ljude, da im obezbedimo uslove i slobodu da stvaraju i da njihov rad bude prepoznat. Ovo je recept za izlazak u spoljni svet koji je danas brzo menja. Forum naprednih tehnologija je upravo platforma koja nam je od osnivanja omogućio da zajedno razmišljamo, diskutujemo, maštamo ali i da sada živimo u okruženju naših komapnija koje imaju inovativne programe“, kazala je Sotirovski.

Forumu prisustvuje i Martin Klauke, šef sektora 2 Evropske delegacije  u Republici Srbiji.

Nedavna istraživanja su pokazala da startapovi u Srbiji imaju potencijala i  da su na zadovoljavajućem nivou razvoja, da imaju i dobre stručnjake. Obzirom na to da su startapovi tek počeli  da se razvijaju ima dosta prostora za unapređenje“, kazao je Martin Klauke.
Martin Klauke, šef sektora 2 Evropske delegacije  u Republici Srbiji / foto:gp018

Gost na Forumu je i Srđan Raičević, ministar za naučno tehnološki razvoj, visokog obrazovanja i informacionog društva u Vladi Republike Srpske.

Izazovi startap ekosistema su brojni i odnosi se na obrazovanje.Ukoliko želimo kao region da koračamo velikim koracima napred onda moramo raditi na većem kvalitetu našeg obrazovnog sistema posebno u visokom obrazovanju kako bi došli do onih obrazovnih profila koji će zadovoljiti potrebe kreiranja privrednog razvoja baziranog na mala i srednja preduzeća posebno u domenu digitalnih tehnologija“, istako je Raičević.

Srđan Raičević, ministar za naučno tehnološki razvoj, visokog obrazovanja i informacionog društva u Vladi Republike Srpske/foto:gp018

Milan Ranđelović, direktor Naučno tehnološkog parka je istakao da je inicijativa za formiranje i organizaciju Foruma naprednih tehnologija sa idejom da se u tom  momentu mapiraju i okupe sve institucije koje su značajne za razvoj inovacija u našem reginu, pokrenuta 2015.godine.

Očekujemo da se na ovom Forumu govori i daju predlozi kako i šta dalje. Na koji način ubrzati rast inovacionog ekosistema, povećati broj startapova, njihov kvalitet i više investicija u toj oblasti. Šta je to što može da uradi država a šta naučno obrazovne ustanove i šta je potrebno privrede u ovoj oblasti. Fokus ovog Foruma je unapređenje konkurentnosti kroz primenu inovacija u praksi. Ekosistem podrazumeva okruženje u kome je moguće razvijati kvalitetno neke  startap kompanije. Konkretno, u našem regionu, najznačajnije oblasti u kojima se razvijaju startap kompanije su informacione-komunikacione tehnlogije, oblast veštačke inteligencije, a nadamo se da će u perspektivi biti prostora da se razvijaju kompanije u oblasti biotehnologija i zelene energije“, zaključio je Ranđelović.

Milan Ranđelović, direktor Naučno tehnološkog parka u Nišu/foto:gp018

Dodao je da su najveći problemi sa kojima se sreću naši startapovi finansiranje, nedovoljno znanja i nedovoljno informisanosti o podrškama koje im pruža država. Rešenje za ove probleme se nalazi u Naučno tehnološkom parku koji može da pruži ove onformacije i pomogne startap kompanijama na njihovom razvojnom putu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde