Jubilarna, petnaesta gastronomska manifestacija takmičasrskog karaktera „Naj zimnica“ održaće se danas 15. oktobra u 11 sati na Bubanjskoj pijaci na Palilulu. Ovogodišnja manifestacija okupiće tridesetoro takmičara iz raznih krajeva zemlje koji će pokazati umeće u pripremi zimnice.
“Ove godine organizujemo petnaestu po redu manifestaciju Naj zimnica, a važno je istaći da je to ujedno i naša prva i najstarija manifestacija“, kaže Ančica Dimitrijević, predsednica Udruženja ugostitetlja i turističkih poslenika i dodaje da je to od posebnog značaja jer ove godine i samo Udruženje proslavilo jubilej.
Manifestacija će okupiti preko tridesetoro učesnika koji će sa Nišlijama podeliti tajne spravljanja zimnice. “Na manifestaciji će učestvovati oko tridesetoro takmičara iz Niša, Pirota, Leskovca, Svrljiga, Zaječara, Kruševca koji će pokazati svoje znaje i umeće u sprvaljanju zimnice, a o najboljima će odlučivati žiri“, kaže Ančica.
Pored nagrade za najbolju zimnicu, biće dodeljena nagrada i za najinventivniji recept, a pored takmičarskog dela spremili su i bogat revijalni program. “Posetioci manifestacije će pored degustacije raznih đakonija, a možda i po kojeg dobijenog recepta, uživati u delima domaće radinosti koje će za ovu priliku s ponosom pokazati vešte ruke naših žena čuvara tradicije i narodnog stvaralaštva“, objašnjava sagovornica.
Ovo nije njihov jedini dođaj, već u ponedeljak 17. oktobra Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika u saradnji sa Ugostiteljsko-turističkom školom obeležiti Svetski dan zdrave hrane.
Tim povodom u prostorijama škole biće održano predavanje na temu udruživanja malih gazdinstava. O ovoj temi govore Miroslav Pavlović, diplomirani ekonomista i Zoran Ilić, privrednik i predsednik udruženja “Zaplanjski zasadi“, a predavanje počinje u 11 sati.
Posetioci predavanja će imati priliku da saznaju kako da unaprede svoj biznis, ali i da probaju zdrave specijalitete koje će za ovu priliku napraviti učenici škole, kao i da dobiju savet o zdravoj ishrani od nutrucioniste.