Naslovna Društvo Srebrom „zapržili“ pasulj u Turskoj

Srebrom „zapržili“ pasulj u Turskoj

0

Umesto kompjuterskog miša učenici Pravno-poslovne škole u Nišu su u ruke uzeli varjaču, zamahnuli dva do tri puta, skuvali pasulj na starinski način i sa takmičenja u Turskoj se vratili sa srebnom medaljom osvojivši drugo mesto u konkurenciji vršnjaka iz Belgije, Turske, Litvanije, Hrvatske i Italije.

U ekipi Pravno- poslovne škole nalazili su se učenici trećeg razreda Andrej Perović, Ivan Dimitrijević, Vera Milenković, Anđela Valić, Jovan Nešić i Ivan Lilić. Koordinatori projekta su profesorka engleskog jezika Milica Mladenović i profesorka grupe ekonomskih predmeta Žaklina Milivojević Vuković. Učestvuju u  Erazmus plus programu „Bakina kuhinja“ čiji je cilj očuvanje nacionalne tradicije, a tu spada i nacionalna kuhinja, odnosno spremanje jela na način kako su to radile njihove bake.

Učenica  Jovana Nešić kaže da nije tako često u kuhinji, ali da je ovaj izazov sada bio zabavan, počev od priprema do samog takmičenja.

„Mislim da nam je najteže bilo da skuvamo pasulj, sve ostalo se dešavalo samo po sebi“, dodaje Vera Milenković.

Za devojčicama nisu zaostajali ni dečaci, a poznato je da su oni pravi majstori u pripremi hrane pa je tako bilo i sada.

„Bilo je dobro jer je žiri sve pojeo, a kako smo osvojili drugu nagradu, bilo je odlično“, dodaje Ivan. „Tradicionalna jela koja su potekla iz bakine kuhinje moramo da sačuvamo“.

Prema rečima Milice Mladenović projekat „Bakina kuhinja“ je bila izazov za sve.

„Temu nam je predložila škola iz Turske, koordinator  je škola iz Italije, a cilj projekta je promovisanje zdrave hrane i očuvanje zdravlja učenika, a svakako i upoznavanje  kulture drugih zemalja“, kaže Mladenović. „Svakako da je najvažnije naše predstavljanje učenicima iz drugih zemalja“.

Žaklina Milivojević Vuković  dodaje da je decu za ovakve projekte lako motivisati, a u ovom slučaju se radi o kuvanju.

„Bili su jako zainteresovani za celu ovu priču jer su svi svesni činjenice da se tradicija,to se odnosi i na tradicionanu hranu, mora sačuvati, a to je u rukama mladih“, kaže Milivojević Vuković.

Direktor Pravno-poslovne škole dodaje da će još biti ovakvih projekata.

„Pravno-poslovnoj školi projekti koji su finanisrani iz programa Erazmus plus puno mnogo znače jer su finansirani iz  fondova Evropske unije i pružaju mogućnost deci i profesorima da besplatno putuju i da se upoznaju sa drugarima iz cele Evrope. Projekti su dobijeni zahvaljujući entuzijazmu naših profesora, a projekat „Bakina kuhinja“ je posebno bio zanimljiv. Biće još projekata i mi ćemo ih redovno korsititi sa ciljem da naši učenici upoznaju običaje, kulturu i način života u zemljama Evrope“, kaže Milorad Gavrilović, direktor Pravno-poslovne škole u Nišu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde