Naslovna Društvo Reprezentacija košarkaša u kolicima Srbije na Humanitarnom turniru “3×3”       

Reprezentacija košarkaša u kolicima Srbije na Humanitarnom turniru “3×3”       

0

Pobednici četvrtog po redu Humanitarnog turnira „3X3“  u muškoj seniorskoj kategoriji su „Tropa de ekite“, ženskoj seniorskoj „Studentkinje 75“ i juniorskoj „Zonda i ekipa“. Posebnu atraktivnost turniru dalo je učešće ekipa Saveza košarkaša u kolicima Srbije koji su igrali zajedno sa reprezentacijom Srbije.

Dve su stvari obeležile ovogodišnji turnir, njegovo prerastanje u međunarodni  jer su se na terenu pojavile i ekipe iz Crne Gore, Makedonije i Turske i učešće košarkaša u kolicima.

“Ono što ovaj turnir čini drugačijim od svih prethodnih i drugačijim od svih u Srbiji je to što na njemu  sada prvi put  učestvuju košarkaši u kolicima i to u takmičarskom delu što je jako bitno”, kaže dr Marko Aleksandrović, profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu. “Ono što je  još bitnije je da je aktuelni razvoj košarke u kolicima biti  podržati i time što je i cela reprezentacije Srbije u širem spisku  ovde. Tu su nekoliko predstavnika klubova iz Srbije zajedno sa domaćinom “Naisom” iz Niša. Posebna nam je čast što možemo da ugostimo i selektora reprezentacije Srbije Slobodana Banjca”.

foto:GP018

Reprezentacija Srbije košarkaša u kolicima je, praktično, na ovom turniru započela svoje pripreme ta Evropsko prvenstvo koje se održava u Sofiji krajem jula i početkom avgusta.  Reprezentacija nakon ovog turnira nastavlja put Knjaževca gde će se održati završne  pripreme za Evropsko prvenstvo C divizije u košarci u kolicima gde naša  reprezentacija traži plasman u finale i promociju u B diviziji.

“ Drago mi je da ja Savez košarkaša u kolicima Srbije prepoznao da Niš može da bude sjajan potencijal i pre svega su u tome videli i potencijal Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu sa kojim su pre dve godine potpisali  saradnju. Fakultet je praktično pokrenuo celokupne aktivnosti u vezi ovog sporta. Moram da pomenem da je na širem spisku reprezentacije igrač iz Niša Aleksandar Dinić tu su i dva trenera, a to si Miljan Hadžović, student doktorskih studija na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu i Anja Lazić, najbolji student pomenutog fakulteta”, dodaje dr Marko Aleksandrović.

Zajedno sa košarkašima na Humanitarnom turniru “3×3” pojavi se i Slobodan Banjac, selector. Slobodan Banjac aktivno igra za Salzbur, a ima tu čast da predvodi i državni tim košarkaša u kolicima Srbije. Njegovo ime se nalazi na spisku pet najboljih košarkaša u kolicima ikada. Jedan je od najboljih tri igrača sada na prostorima bivše Jugoslavije.

foto:GP018

“Drago mi je da u Nišu  ima igrača koji mogu da ponesu reprezentativni dres jer su kvalitetni igrači”, kazao je Banjac.

“Drago mi je i da nije sve u Beogradu, što su pripreme u Knjaževcu i što će tim sistemom spojenih sudova nivo kvaliteta košarke u Nišu biti  podignut na još viši nivo.“

„Što se tiče organizacije jako je bitno da Niš povuče okolne gradove jer je teško napraviti dobru ekipu, što se pokazalo na primerima i iz sveta gde su ekipe regionalne. Jedan grad veličine Niša ima još dva tri grada u okolini i tako se igra. Drago mi je da su u reprezentaciji i Nišlije koje će sa nama biti u Sofiji na Evropskom prvenstvu i nadam se da ćemo svi zajedno ostavriti cilj koji smo postavili sebi”, zaključuje Banjac.

Pred odigravanje utakmica na turniru, za članove rukovodstva Saveza, predsednika Vladimira Kuzmanovića, generalnog sekretara Mladena Pajevića i selektora srpske reprezentacije, Slobodana Banjca priređen je prijem u Gradskoj opštini Pantelej. Tom prilikom predsednik Opštine Bratimir Vasiljević uručio je posebno priznanje rukovodstvu Saveza u znak zahvalnosti za popularizaciju i omasovljenje košarke u kolicima, a potom dodelio medalje i nagrade najbolje plasiranim ekipama.

Savez košarkaša u kolicima Srbije odrekao se svoje novčane nagrade koju dodeljuje Opština Pantelej kao organizator turnira u korist Nurdora za koji se već godinama igra ovaj plemeniti sport na pantelejskom Humanitarnom 3×3 turniru.

Ovogodišnji, četvrti po redu Humanitarni „3X3“ turnir koji je organizovala Gradska opština Pantelej uz podršku Košarkaškog saveza Srbije i Košarkaškog saveza Grada Niša, Kancelarije za mlade Grada Niša i donatora iz reda društveno odgovornih kompanija koje posluju na niškom području okupio je 30 ekipa u 4 kategorije iz Srbije, Makedonije, Crne Gore i Turske.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde