Naslovna Društvo Ptice moje hranilice – brojimo leteće komšije

Ptice moje hranilice – brojimo leteće komšije

0

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS), od 19. do 21. januara, organizuje “Ptice moje hranilice”, jedinstvenu akciju brojanja ptica koje žive u čovekovom neposrednom okruženju i poziva sve ljubitelje prirode širom Srbije da prihranjuju ptice, posmatraju ih, prebroje i podatke dostave preko veb-sajta hranilice.pticesrbije.rs, prvog u Srbiji posvećenog isključivo zimskoj prihrani ptica.

Ovo je peta godina zaredom kako organizujemo ovu akciju građanske nauke, te smo povodom ovog malog jubileja pokrenuli i poseban veb-sajt na kojem postoji obilje informacija o tome kako, čime i kada prihranjivati ptice, koje to vrste vole da posećuju hranilice i kako ih prepoznati, kako ih brojati a kako dostaviti podatke. Pomoću ovog sajta, brojanje ptica je znatno pojednostavljeno i pritom vrlo zabavno”, kaže Nataša Jančić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koordinatorka akcije.

Hranilicu za ptice možete napraviti i od obične plastične flaše koju ćete redovno dopunjavati sirovim i neposoljenim suncokretom, ovasom, lomljenim kukuruzom, a zatim je postaviti na terasu, u dvorište, ispred zgrade, u park… Međutim, iako na ovaj način pomažete pticama da prebrode zimske dane, da biste učestvovali u akciji, nije neophodno da prihranjujete ptice. Sve što je potrebno da uradite jeste da od 19. do 21. januara izdvojite sat vremena tokom kojih ćete posmatrati i zabeležeti vrste ptica i njihovu brojnost, navode u Društvu.

Cilj akcije jeste da podstičemo kulturu prihranjivanja i posmatranja ptica, ali i građansku nauku, što znači da svako, dostavljanjem podataka, pomaže da steknemo uvid u to koje ptice i gde žive, šta im od hrane pogoduje, šta ih ugrožava… U vremenu ozbiljne krize prirode, ovo je najmanje što svako od nas može da učini. A za uzvrat, ptice koje posmatrate ili koje dolaze na vaš balkon, unose mnogo radosti u vaš zimski dan. To znaju svi koji ptice prihranjuju jer jednom kad krenu – ne mogu da prestanu”, dodaje Jančićeva.

Za razliku od prethodne, ove godine hranilice, kao i parkovi, vrve od ptica, što primećuju sve brojniji posmatrači. Gotovo je izvesno da ćete u sat vremena posmatranja zabeležiti nekoliko različitih vrsta. Svi učesnici dobijaju priliku da osvoje vredne nagrade u izvlačenju 6. februara u 12č na društvenim mrežama DZPPS-a: knjigu “Ptice Srbije i Evrope – vodič za raspoznavanje” ili Opticron dvogled Adventurer II. Dodatne informacije o akciji “Ptice moje hranilice” možete pronaći na sajtu hranilice.pticesrbije.rs ili pozivom na broj telefona 011/400-25-61.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde