Hrana koja je podložna mogućem razvoju bakterije listerije će se pojačano kontrolisati u Srbiji u narednom periodu, a potrošači bi trebalo da obrate pažnju na način na koji konzumiraju određenu hranu, izjavila je načelnica Odeljenja za veterinarsko javno zdravstvo, Tamara Bošković.
Makedonski mediji preneli su da su u toj zemlji preminile četiri osobe koje su se zarazile bakterijom.
Bošković je za Tanjug rekla da u Srbiji postoji stroga kontrola uvoza hrane životinjskog porekla i da se svaka pošiljka kontroliše, a da je listerija jedna od glavnih patogena koji se ispituju, te nema bojazni da bi mogla da bude uvezena zaražena hrana.
„Hrana koja je podložna rastu listerije će se pojačano kontrolisati u narednom periodu, naročito kada su u pitanju sirevi, barene i fermentisane kobasice, proizvodi od ribe, neke vrste povrća…“, rekla je Bošković. Ona je dodala da bi proizvođači morali pojačano da kontrolišu kako sirove, tako i gotove proizvode budući da se ta vrsta bakterije može održati u različitim uslovima. Takođe je savetovala potrošačima da obrate pažnju, odnosno da ne jedu sirovo ili nedovoljno pečeno meso, već isključivo termički obrađenu hranu, kao i dobro oprane namirnice.
Bošković je rekla da podaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Batut“ pokazuju da u Srbiji od početka ove godine nije zabeležen nijedan slučaj oboljavanja usled listerije.
Makedonski mediji preneli su da je u Makedoniji preminula i četvrta žrva listerije u proteklih mesec dana.
Pacijentkinja koja je 7. juna primljena na intenzivnu negu Infektivne klinike sa povišenom temperaturom, glavoboljom i povraćanjem je od prijema bila u lošem zdravstvenom stanju uprkos terapiji.
Mediji javljaju da na skopskoj Infektivnoj klinici više nema pacijenata hospitalizovanih sa listerijoma, te da je stanje novorođenčeta koje se leči na Neonatologiji poboljšano i da je sada stabilno. Mediji su javili da je juče od listerije preminulo jedno novorođenče i dvojica odraslih muškaraca. Listerija je bakterija koja zahvata centralni nervni sistem, a krajnja komplikacija je zapaljenje mozga. Ova bakterija je u Makedoniji prošle godine izolovana u tri uzorka hrane.
Bakterija se uglavnom prenosi zagađenom hranom, termički neobrađenim mesom, loše opranim voćem i povrćem.
Listerija može da se dobije i preko mleka i mlečnih proizvoda ukoliko je životinja bila zaražena.