Naslovna Društvo Počelo uklanjanje divlje deponije na obali Nišave kod starog „Vulkana“

Počelo uklanjanje divlje deponije na obali Nišave kod starog „Vulkana“

0
Radnici „Mediane“ krenuli su sa uklanjanjem divlje deponije pored Nišave, koja se nalazi na manje od dva kilometara od samog centra grada. Akcija čišćenja leve obale Nišave, u blizini starog pogona „Vulkana“ i romskog naselja, sprovedena je i pre dve godine uz obećanje nadležnih da će kontrolna inspekcija biti pojačana. To nije sprečilo pojavljivanje divlje deponije na istom mestu.
Ivan Mihajlović, foto:gp018

Nažalost, posle dve godine morali smo vanredno da ponovimo jednu akciju čišćenja. To je nažalost postala redovna pojava da se pojavljuju divlje deponije, kako u urbanom delu, tako i u ruralnim sredinama. Biće preko 60 akcija divljih deponija, a ukupno smo u 2022. godini uklonili 11.000 kubnih metara otpada sa divljih deponija. Poražavajuće je da se divlje deponije ponovo javljaju, i moramo da ih čistimo nekoliko puta tokom godine“, rekao je direktor „Mediane“ Ivan Mihajlović.

On je dodao da se nastanci deponija mogu sprečiti otvaranjem reciklažnih dvorišta. Pored reciklažnog dvorišta u naselju Crvena Zvezda, uskoro će biti otvoreno jedno i u gradskoj opštini Medijana. Sprečavanje divljih deponija na selu se može jedino sprečiti uvođenjem sela u sistem redovnog odvoza otpada.

Gradonačelnica Niša žali što je izdvojeno 6 miliona dinara u ove svrhe, kada je taj novac „Mediana“ mogla da uloži u uređenje zelenila u parkovima.

Navike se teško menjaju. Možemo deo populacije u Nišu da motivišemo da to smeće, koje dovlače iz centra grada, jer se bave sakupljanjem sekundarnih sirovina, da imaju svest da deo toga ne završava na obali reke, već da završava tamo gde je mesto za to. To su pre svega kontejneri našeg komunalnog preduzeća. Zato dogovaramo da možda blizu ove lokacije, ulice Ivana Milutinovića, otvorimo reciklažno dvorište, kako bismo sakupljačima sekundarnih sirovina pomogli da na jednom mestu uzmu što im je potrebno za prodaju, a da ostave sve ostalo“, poručila je Sotirovski.

Ona je dodala da kaznena politika neće dati rezultata, s obzirom na to da neki koji tu odlažu smeće i nemaju lična dokumenta, ili nemaju sredstava da plate kazne.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde