Naslovna Društvo Počeli radovi na sanaciji Tvrđave

Počeli radovi na sanaciji Tvrđave

0

Danas su počeli radovi na sanaciji bedema niške Tvrđave, a očekuje se da ubrzo budu i završeni, navela je gradska većnica Andrijana Anastasov.


Takođe, najavljeno je da bi narednih godina trebalo da se pronađe neko ko bi se bavio isključivo Tvrđavom.
Ona je istakla i da će JKP Medijana uraditi sanaciju zeljastog bilja i drveća koje raste iz zidina, a sve mora da se radi po određenim procedurama, pošto je reč o kulturnom spomeniku od velikog značaja za Republiku Srbiju.

„Počeli su danas radovi na sanaciji bedema Tvrđave, i oni će se završiti vrlo brzo, obzirom da nije ništa komplikovano. Deo kamenih blokova koji fali biće naručen, a veći deo je nađen, oni veći kameni blokovi, koji nisu mogli da se pomere. Što se tiče daljeg dela Tvrđave, JKP Medijana će raditi dalje sanaciju zeljastog bilja i drveća koje raste iz zidina, ali to neće moći da se seče, nego će morati da se tretira po tačno određenim uslovima kako je predvideo Zavod za zaštitu spomenika”, rekla je Anastasov, pa dodala:
“Što se tiče raščišćavanja dela ispred Beogradske kapije, i na tome ćemo raditi. Tvrđava se uređuje određenim tempom, učestvuju Zavod za zaštitu spomenika, koji daje uslove po kojima se to radi, JKP Medijana i izabrana firma koja radi sanaciju urušenog dela. Mi smo uradili tu studiju zaštite Tvrđave”, izjavila je Anastasov.
Najveći problemi su pravno-imovinske prirode.

“Tu je grad u pregovorima oko nekih parcela oko zaštićenog dela, van zidina Tvrđave. Želimo da vidimo koji je najbolji način da rešimo to. Sve je to jako komplikovano, ali gledaćemo da narednih godina odaberemo nekog ko će se baviti isključivo Tvrđavom, jer to je spomenik od velikog značaja za Republiku Srbiju. Definitivno, da bismo dalje razvijali i obnavljali Tvrđavu, neko će morati da se bavi isključivo Tvrđavom.”

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde