Sinoć je na platou ispred Oficirskog doma počela manifestacija „Dani bureka“. Iako je sve manje majstora za pravljenje omiljenog doručka Nišlija, a i je manje štandova na manifestaciji, kvalitet ne opada, bar ne u gradu je nastao prvi burek kakav danas jedemo. Takođe, svake godine buregdžije iznenade i novim vrstama bureka.
Pored nadeva na koje su svi već navikli, u naredna tri dana Nišlije i drugi posetioci imaju priliku da probaju i burek sa alevom paprikom i slaninom, sa topljenim sirom „zdenka“ i pečenicom, duvan-čvarcima, ali i slatki burek sa višnjom i burek sa jabukom.
Ove godine svoj burek, ali i druge specijalitete, predstaviće tek osam pekara – iz Niša, Kruševca i Tešice. Za njih su sponzori manifestacije obezbedili po 500 kilograma brašna, a organizatori se nadaju da će privući veći broj pekara naredne godine, ukoliko obezbede i sir i meso.
„Osam štandova je svakako malo, mada i ovaj prostor nam ne daje komfor da bude više od 10, 12 štandova. To bi bio optimalan broj štandova za ovaj prostor. Kad sam pozivao pekare da učestvuju na „Buregdžijadi“, imao sam odgovore da nemaju dovoljno radne snage, čak i pekara „Branković“. Vrlo je teško ostaviti radnju da radi kako treba i doći ovde i pokazati se u najboljem svetlu“, naveo je Bratislav Vukadinović iz Unije pekara, koja organizuje ovu manifestaciju.
On procenjuje da je već prve večeri kroz štandove prošlo oko 5.000 posetilaca, a tokom petka i subote očekuje i veći broj.
Manifestaciju je svečano otvorio gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović.
„Dani bureka su tradicionalni festival koji Nišlije vole, zato što mogu da dođu da se počaste, da pojedu neku novu vrste bureka, da vide svoje komšije i prijatelje. Koliko je samo ljudi večeras ovde. Na nama je da očuvamo ovakve tradicionalne stvari, da Niš ostane prepoznatljiv po festivalima, koje posećuje veliki broj ljudi, ali Niš mora da zadrži duh starog pravog Niša, a zna se da se burek uvek jeo u Nišu“, poručio je Pavlović.
Svake večeri se organizuju i predstave za decu, nastupi kulturno-umetničkih društava, a nastupaju i pevači koji su učestvovali u takmičenjima „Zvezde Granda“ i „Nikad nije kasno“.
Procena je da u Nišu svakoga dana oko 20.000 ljudi doručkuje burek. Prvi burek u Nišu napravljen je 1489. godine, po receptu pekara iz Istanbula.
Manifestacija „Dani bureka“ održava se u Nišu duže od dve decenije.