Naslovna Društvo Počela izgradnja druge zgrade NTP-a. Brnabić: Zadatak da završimo do kraja oktobra...

Počela izgradnja druge zgrade NTP-a. Brnabić: Zadatak da završimo do kraja oktobra 2025. godine

0
Ana Brnabić,foto:GP018
Danas je postavljen kamen-temeljac za izgradnju druge zgrade Naučno-tehnološkog parka, koja će „toplom vezom“ biti povezana s postojećim objektom. Polaganju kamena-temeljca je prisustvovala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, kao i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ministar za javna ulaganja Marko Blagojević.

Država će u ovaj projekat uložiti oko 25 miliona evra, zahvaljujući kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj.

U prvoj zgradi niškog NTP-a radi preko 50 kompanija i start-apova, u kojima radi više od 500, uglavnom mladih, ljudi. Direktor NTP-a Milan Ranđelović smatra da je izgradnja novog prostora nagrada za njihovu posvećenost i profesionalizam.

Milan Ranđelović,foto:GP018

Ove kompanije su utrostručile prihode, udvostručile broj zaposlenih i razvile preko 200 novih proizvoda. Verujem da je NTP Niš dao doprinos njihovom uspehu. Naš ekosistem danas je drugačiji, NTP Niš razvio je i realizuje programe kroz koje je prošle na stotine mladih i obrazovanih ljudi“, naveo je dr Ranđelović.

Ulaganjem od oko 25 miliona evra, direktor NTP-a navodi da će se utrostručiti kapaciteti, i da će se stvoriti uslovi da na 15.000 metara kvadratnih kancelarijskog i laboratorijskog prostora imaju preko 80 kompanije i preko 1.000 zaposlenih.

Predsednica Vlade u tehničkom mandatu Ana Brnabić je navela da je ovo važan projekat za budućnost Srbije, ne samo Niša.

Ana Brnabić,foto:GP018

Zadatak nam je da ovo završimo do kraja oktobra 2025. godine i da otvorimo i ovu novu zgradu i da onda u Nišu i pre svega mladim, obrazovanim, talentovanim, kreativnim ljudima u Nišu damo ovo na korišćenje, fenomenalnom timu na upravljanje i da čekamo rezultate. Rezultati, kada ulažemo u ljude i naučno-inovativnu infrastrukturu u Srbiji, ne samo da nikad nisu izostali, već nam se sve ulaganje u ljude, obrazovanje, nauku, inovacije stostruko vratilo“, navela je Brnabić.

Ona je dodala da je izuzetno zadovoljna uslovima po kojima je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila kredit Srbiji.

Mateo Kolanđeli,foto:GP018

Mateo Kolanđeli, regionalni direktor za Zapadni Balkan u Evropskoj banci za obnovu i razvoj navodi da do sada nisu ulagali u javni sektor, i da im je ovo prvi put. Takođe, pohvalio je brzinu kojom se došlo od potpisivanja sporazuma do početka gradnje.

NTP 2, foto:GP018

Polaganju kamena-temeljca su prisustvovali i rektor i dekani niških fakulteta, a u kompleksu tehničkih fakulteta oko NTP-a studira 7.000 studenata, među kojima svake godine diplomira oko 1.000 inžinjera.

NTP2, foto:GP018

Posao izgradnje druge zgrade NTP-a na tenderu je dobila firma „Concord West“, u vlasništvu Željka Drčelića. Inače, oni su radili i prvu fazu. Nakon završetka druge zgrade, ukupan prostor NTP-a će biti oko 30.000 metara kvadratnih.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde