Međunarodna manifestacija „Dani gljiva Niš 2025” otvorena je danas u parku ispred Beogradske kapije i okupila je gljivare, istraživače, kulinare i ljubitelje prirode iz Srbije i inostranstva. Posetioci tokom dana mogu da uživaju u izložbi raznovrsnih gljiva, takmičenju u kuvanju gulaša, kao i u degustaciji brojnih specijaliteta i proizvoda od gljiva.

Svečano otvaranje održano je uz nastup Kulturno-umetničkog društva „Abrašević”, a tokom manifestacije dodeljene su nagrade najuspešnijima. Program se nastavlja u Oficirskom domu, gde je od 16 do 17 časova planirano predavanje i promocija knjige „Priručnik za gljivare”.

Na štandovima su izloženi zanimljivi proizvodi – slatko od gljiva, rakija sa tartufima, suveniri sa gljivarskim motivima i marinirane gljive, dok su gljivari iz Grčke ove godine među gostima i učesnicima.

„Ima onih koji žele da kupe gotov proizvod, ali ipak mislim da je većina onih koji žele da uberu u prirodi. Nije cilj samo da se ubere gljiva, već i da se izađe u prirodu. Vrlo često se ljudi osete srećno kad naiđu na gljivu. Nebitno koliko ih uberete, ali sam taj osećaj da možete da uberete je veoma lep”, poručila je Danijela Đorđević Novaković, predsednica Gljivarskog društva Niš.

Kako dodaje Miodrag Stević Hans iz udruženja „Nesputani putevima”, suština ovakvih okupljanja nije samo u izlaganju i takmičenju, već u zajedničkom učenju i druženju.

„Ja sam prirodnjak, živim van civilizacije dosta dugo. Koristim prirodna bogatstva. Pre 11 godina sam se odlučio i to mi je potpuno promenilo život. Od dolaska korone pa nadalje dosta toga je promenjeno u vidu prirode, sve više se vraćaju na sela. Ja sam i podsticao druge da se vrate na sela i probaju novi način života. Teško jeste, ali je teško i u gradu. Bitno je shvatanje i naći ventil koji ti prija i odgovara”, rekao je Stević.
Član žirija istakao je da Srbija, zahvaljujući nezagađenim šumama, ima izuzetno kvalitetne gljive koje daju specifičan ukus jelima. Ima i dobre majstore koji pripremaju jela od gljiva, pa odluka žirija nije laka.

„Imamo gulaše, čorbice i paste različitih boja, zato ćemo pre svega gledati ukus. Bićemo realni i nadamo se najboljem. Mislim da za dobar gulaš treba veći broj gljiva različitih ukusa i šmekova i začinskih gljiva. Pretpostavljam da bi taj gulaš bio i po ukusu žirija i posetilaca”, naveo je on.

Manifestaciju organizuje Gljivarsko društvo Niš, uz podršku Grada Niša, Turističke organizacije Niš, Opštine Crveni Krst i Mikološkog gljivarskog saveza Srbije, kao i brojnih partnera iz privrede.















