Naslovna Niš Otvorena konferencija Telsiks 2019

Otvorena konferencija Telsiks 2019

0

Razvoj pete generacije mobilnih tehnologija, pametni gradovi i primena 5G mreže glavne su teme ovogodišnje konferencije Telsiks 2019. koja je svečano otvorena na Elektronskom fakultetu Univerziteta u Nišu kome je prisustvovao i gradonačelnik Niša Darko Bulatović. Skup je okupio naučnike, stručnjake i goste iz celog sveta.

“Radi se o novoj generaciji mobilnih sistema koji ima veliku prednost u odnosu na sadašnju generaciju  4G mreže”, kazao je profesor dr Bratislav Milovanović jedan od pokretača ove konferencije.

“Takva mreža je preduslov za uvođenje “pametnih gradova” kada se očekuje veliki broj aplikacija i veliki broj uređaja koje može da podrži samo jedna takva mreža sa novim performansama”.

Niš će biti jedan od prvih pametnih gradova u Srbiji. Memorandum o saradnji i primeni ovih, novih tehnologija, nedavno je potpisan i u Pekingu, a u delagaciji koja je tada boravila u Kini nalazio se i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

“U tom smislu smo dobili zadatak da predložimo negde oko desetak servisa od kojih ćemo u prvoj fazi izdvojiti tri na kojima će se raditi i koji će biti implementirani”, kazao je gradonačelnik Bulatović. “To su parkiranje, rasveta, saobraćajna signalizacija i brži protok saobraćaja, koncentracija čađi u vazduhu  kada je u pitanju zagađenost u gradu. Na tim servisima grad radi i priprema podršku tom projektu”, istakao je Bulatović.

Prvi Telsiks održan je pre 26 godina. 

Ova reportaža nastala je kao deo projekta „NIŠ PAMETAN GRAD- OD IDEJE DO REALIZACIJE“, koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja u 2019. godini.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde