Juče je osvanulo hladno jesenje, nedeljno, jutro u Nišu, ali to nije sprečilo ljude, mahom iz okoline Niša, da se nasmejani i zadovoljni pojave na ovom mestu povodom tradicionalnog takmičenja “Naj zimnica”, koje organizuje Udruženje turističkih poslanika Grada Niša.
Kako je rekao jedan od učesnika iz Makedonije, šarenilo zimnice uklapalo se sa šarenilom godišnjeg doba. A te boje je osnažilo sunce koje se u ovim, inače tmurnim danima, izborilo za svoje mesto, kako bi i ono uveličalo ovu manifestaciju i ispoštovalo tradiciju.
Nije, međutim, bilo samo šarenila boja, već i ukusa i naravno,mirisa. Nije tu ničega manjkalo – bilo je slatkog, turšije, pekmeza, nezamenjivog ajvara, spremljenog na razne načine – ali nije manjkalo ni rakije i vina, jer kakvo bi to tradicionalno domaćinsko okupljanje bilo bez toga.
Upravo rakiju kao glavni “sastojak” ove manifestacije i svog štanda ističe Bogdan iz srednje škole u Bujanovcu, koji je imao svoj štand, zajedno sa svojim drugarima. Kako kaže, učili su od svojih predaka o spremanju zimnice. Te tradicionalne srpske jesenje čarolije.
A tu su bili i predstavnici Makedonije. Kako kaže Blage Petruševski, predsednik udruženja Makedonaca “Vardar”, tu su i da ispoštuju domaćina, ali i da predstave tradicionalne makedonske specijalitete. Na sugestiju našeg reportera da “sumnja” da je tajni sastojak njihovog ajvara drugačija paprika, kaže da je ipak ključ u tehnici i u načinu spremanja, ali se i prisetio ranijih vremena, kada smo bili deo jedne veće države, i objasnio da su sada pomalo i u deficitu kada je reč o paprici, jer je najbolja i nadaleko poznata paprika iz Strumice, jer su, kaže, uskraćeni distribucijom ovog povrća odatle.
Ipak, otkrio je da pravi ajvar može biti jedino od paprike, bez dodatnih sastojaka, zadovoljno potvrđujući opasku našeg reportera da na njegovom štandu ima svačega – slatkog, ljutog, kiselog, ali je otkrio i jedan poseban specijalitet:
“Ove godine smo po prvi put pripremili jedan eksperiment. Napravili smo glogovu rakiju, ali umesto šljivovice, glog smo stavili u škotski viski”, otkrio je gost iz Makedonije, i srdačno uputio poziv za degustaciju njegovih proizvoda.
Kokan Mladenović, predsednik Skupštine udruženja organizatora, ističe da ovaj događaj ima tradiciju dugu već 14 godina, i da su učesnici uglavnom udruženja žena iz okoline. Nije moglo bez prolongiranja zbog kovid mera, ali su se ipak stekli uslovi da se ove nedelje ispoštuje tradicija.
“Svaka manifestacija koja se održava u Nišu, ne mora to da bude Organizacija ugostitelja, ima ih dosta u Nišu I sve su uspešne. Ljudi su željni da se druže, uglavnom se spremaju raznorazna jela, bilo da je to gulaš, pasulj, riba ili nešto drugo, najbitnije je druženje i ljubav prema priroda, kao i da se zaboravi ova muka sa koronom, koja se dešava već tri godine”, izjavio je Mladenović, pa najavio krajem decembra još jednu manifestaciju sa dugom tradicijom, koja uključuje spremanje torti i kolača.